A Cyber Cyrano olvasópróbája - forrás: Csokonai Fórum
A Cyber Cyrano olvasópróbája - forrás: Csokonai Fórum

Elkezdődtek a  Cyber Cyrano próbái a Csokonai Fórumban 

Az olvasópróbával kezdetét vette Tasnádi István Cyber Cyrano című ifjúsági darabjának próbafolyamata a Csokonai Fórumban.

A 12-18 éves korosztálynak készülő darab egy megtörtént eset alapján született bő tíz évvel ezelőtt, és hogy a kamaszok gyorsan változó világát ma is hitelesen tükrözze, csak apróbb igazításokat igényelt. A mai kor virtuális technikai vívmányainak beemelésével még közelebb került a történetet a célközönséghez. 

A rendező, Tasnádi-Sáhy Péter a nyelvi finomhangolást a gimnazistákat alakító fiatal színészekre bízta. „Érezni fogjátok, mi az, ami a szöveg születése óta esetleg elavult szóhasználat, ti tudjátok, hogyan beszél ma egy tizenöt éves” – bíztatta a célkorosztálynál alig idősebb fiatal színészeket.

Az általuk alakított baráti hármas, Zsuzsi, Heni és Márk mellé a virtuális világ, a közösségi média és a mesterséges intelligencia technikai vívmányai kúsznak be főszereplőként, tragédiát érlelve a tinédzserek érzékeny, zavart, gátlásokkal teli, az őszinte kommunikációt alig ismerő közösségében.

A dráma elindítója a történet szintjén egy új lány érkezése az osztályba, a valódi mozgatórugók azonban ennél rejtettebbek, szerteágazóbbak és ijesztőbbek – mutatott rá az olvasópróbán a rendező. A mindennapokból ismerős iskolai helyzeteket és a humort sem nélkülöző darab bemutatójára szeptember 13-án 14 órára várják a nézőket a Csokonai Fórum Kóti Árpád termébe. A főbb szerepeket Fekete Patrícia, Komlódy Márk és Szép Evelin alakítja.

További cikkek
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.
Madách-projekt - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 11 ország színházi egyetemeinek részvételével rendezett Madách Projekt a 10. Színházi Olimpia egyik különleges eseménye volt.