Fotó: Osonó Színházműhely

Három településen szervez közösségi és mentor programokat az Osonó

Az Osonó Színházműhely nagyszabású oktatási, kulturális és szociális projektet indított, amely Oroszhegy, Székelyvarság és Szentegyháza települések bevonásával november közepéig tart.

Az Oroszhegyi Urusos Néptánc Egyesület, a székelyvarsági Csemete Egyesület valamint a szentegyházi Kis-Homoród Kulturális Egyesület partnerségével létrejött hosszútávú program célja a települések közösségi és kulturális aktivizálása és a csoportvezetők, pedagógusok, kultúraszervezők képzése és mentorálása.

A projekt az augusztus 6. és 10. között, Székelyvarságon megrendezett táborral indult, amelyben a településenkénti 10-10 résztvevő számára Prezsmer Boglárka színház- és drámapedagógus, valamint az Osonó két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár – tartott műhelyfoglalkozásokat. A képzés nagy hangsúly fektetett a csapatépítésre, az önismereti- és személyiségfejlesztő gyakorlatokra, drámajátékokra, beszédkészség-fejlesztő feladatokra és az alap-színházképzésre, azzal a céllal, hogy a résztvevők gyarapíthassák eszköztárukat, valamint a gyakorlatokat felhasználják a jövőbeli rendezői munkájukban, tanítási módszerükben vagy csoportvezetői tevékenységükben.

Az ősz folyamán mindegyik település kulturális kezdeményező csoportjának specifikus mentorálására kerül sor, illetve a célközönség 60 felnőtt tagja számára, a közösség és partner-egyesületek bevonásával egy-egy kulturális eseményt szervez a társulat a helyi kulturális erőforrásokra alapozva. Ezek az események a színházi- és táncelőadások, valamint a fotókiállítás és dokumentumfilm készítés által érinteni fogják az előadó- és audiovizuális művészeteket.

Mindezen túl az Osonó Színházműhely minden településen bemutatja a Nem vagyok, csak mások látnak című előadást. Az 55 perces monodráma József Attila szövegeiből építkezve keresi az életmű aktualitását, a költő megidézhetőségét, az azt követő beszélgetés pedig lehetőséget ad, hogy a találkozás valódi párbeszéddé váljon.

A komplex közösségi eseménysorozat a Román Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.

(Via osono.eu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!