Vati Tamás és Bozsik Yvette - Fotó: Horváth Judit

Háromnapos minifesztivállal ünnepel a Bozsik Yvette Társulat

Megalakulásának 30. évfordulóját ünnepli a Bozsik Yvette Társulat: a jubileum alkalmából szeptember 16-18. között háromnapos minifesztivált szerveznek a Nemzeti Táncszínházban, melynek részeként négy előadást láthat a közönség.

A Nemzeti Táncszínház közleménye felidézi, hogy Bozsik Yvette, a társulat alapítója és vezetője a kortárs táncélet egyik legformabontóbb alkotója, aki klasszikus képzettségének, abszurd humorának és spirituális látásmódjának köszönhetően az elmúlt évtizedekben létrehozta saját, unikális formanyelvét.

A jubileum alkalmából szervezett szeptemberi rendezvénysorozatot egy rendhagyó esttel nyitják meg: a Mesterek és tanítványok című előadás Stravinsky Tavaszi áldozata köré épül, melyet a 30 éves társulat egykori és jelenlegi táncművészei, valamint a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tánctagozatának végzett diákjai is előadnak, két különböző verzióban.

A minifesztiválon is látható Bohóc kerestetik című, Matei Visniec azonos című drámája alapján készült groteszk táncszínházi előadás Bozsik Yvette és állandó alkotótársa, Vati Tamás főszereplésével készült. Az abszurd humor és dráma vegyül cirkuszi elemekkel, bohócjátékkal, a commedia dell’arte motívumaival, akrobatikus és lazzi elemekkel színesítve a két idősödő bohóc sorsát bemutató produkcióban.

Mint írják, Bozsik Yvette Európában az elsők között készített csecsemőszínházi produkciót és több gyermekeknek szóló mesét álmodott színpadra, így a fesztivál elmaradhatatlan része egy gyermekelőadás is: a jól ismert mese, a Csizmás kandúr.

Az eseménysorozatot a társulat legújabb bemutatója, a Tayos zárja, mely a butoh tánc eszközeivel, expresszív képekkel mutat be egy a civilizációtól távol eső univerzumot, melyben emberek és állatok, furcsa lények és kreatúrák keresztezik egymást. A három utóbbi darab egyedülálló zenéjét Philippe Heritier, a társulattal kezdetektől együttműködő svájci zeneszerző komponálta.

Az ünnepi időszakot október 29-én zárják: Lélektáncosok – A Bozsik Yvette Társulat 30 éve címmel tekintheti meg a közönség Iványi Marcell rendező és Tóth Zsolt operatőr dokumentumfilmjét a társulatról. A filmvetítést követően a közelmúltban felújított, Lajkó Félix zenéjére készült Lakodalom című előadást tűzi műsorra a Nemzeti Táncszínház, miközben az intézmény előterének kivetítőin Horváth Judit fotói lesznek láthatók az elmúlt évek produkcióiról, próbáiról.

(Via MTI)

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.