Fotó: moriczszinhaz.hu

Készül Az öreg hölgy látogatása a Móricz Zsigmond Színházban

Megtartották Az öreg hölgy látogatása olvasópróbáját Nyíregyházán, a bemutató szeptember 15-én lesz a Krúdy Kamarában. Dürrenmatt darabját Keresztes Attila állítja színpadra, a főszerepben Szabó Mártát láthatja a közönség.

A történet helyszíne egy gazdaságilag az összeomlás szélén álló kis falu, Güllen, itt él Alfred Ill. A helyi lakosok abban reménykednek, hogy Ill nemsokára hazalátogató ifjúkori szerelme, az időközben milliomossá lett Claire Zachanassian anyagi segítségével megmenekülhet a falu.

Az öreg hölgy hazatértével a válsághelyzet azonban nem megoldódni látszik, inkább új dimenziókat nyer: nem csupán a polgári erkölcs hamissága lepleződik le, hanem a múltjától szabadulni képtelen, abba rögeszmésen kapaszkodó ember drámája is elénk tárul. Claire Zachanassian azzal a feltétellel menti meg egykori otthonát, ha az őt fiatalkorában cserben hagyó Alfred Ill vezekelni fog egykori bűne miatt, vagyis meghal. A milliárdjaiért igazságot követel, élete utolsó vágyának kiszolgáltat egy teljes faluközösséget.

Friedrich Dürrenmatt drámája groteszk humorral idézi meg azt a képtelen világot, amelyben a leszámolás és a személyes bosszú ilyen természetes kényszerűséggel következhet be. „Túl nagy a kísértés, és túl nagy a mi szegénységünk”, vallják álságosan a drámában, miközben szemünk előtt bontakozik ki egy másik, mélységesen humanista töltetű cselekményív is: két ember kudarcba fulladt sorstörténete.

Szereplők: Szabó Márta, Kaszás Mihály m.v., Gulyás Attila, Gyuris Tibor, Horváth Viktor, Nagyidai Gergő, Pregitzer Fruzsina, Tóth Zolka, Törő Gergely Zsolt, Tary Patrícia.

Fordította: Fáy Árpád. Díszlettervező: Boldizsár Zsolt. Jelmeztervező: Papp Janó. Súgó: Nagy Erzsébet. Ügyelő: T-Laforest Csaba. Rendezőasszisztens: Fülöp Angéla. Rendező: Keresztes Attila.

(Via moriczszinhaz.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!