Malombonyadalom - Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

Két játszóhellyel vág neki az évadnak a Vojtina Bábszínház

Kiemelt feladat lesz, hogy a második játszóhelyet megtöltsék szakmai tartalommal, integrálják a mindennapokba, és előkészítsék a Vitéz László interaktív bábteret – közölte Asbóth Anikó igazgató a debreceni bábszínház csütörtöki évadnyitóján.

Asbóth Anikó felidézte, hogy a városi köznyelvben Pódiumteremként ismert épületet az energiaválság kapcsán hozott megszorító intézkedések miatt használta játszóhelyként az elmúlt évben a Bábszínház, de május elsejével megkapta a társulat a várostól, így a hagyományos játszóhely mellett már egy másikkal is rendelkeznek, ami több lehetőséget ad a társulatnak.

A bábszínház igazgatója kiemelte azt is, hogy a színház fölötti három lakást is megtarthatta a teátrum, ami nagy segítség a társulatnak, ugyanis a vendéglakások mellé az egyikben próbatermet tudnak kialakítani.

Láposi Terka, a bábszínház Játszószínházának művészeti vezetője kiemelte: a legfontosabb, hogy a 2 játszóhelyen található 4 teremben tudjanak úgy működni, hogy még nem bővült a létszám. Asbóth Anikó megjegyezte: erre egyelőre nem elég a költségvetés, de remélik, hogy jövőre a létszámbővítést is tudják majd finanszírozni.

Az előadásokról szólva Asbóth Anikó kifejtette, hogy a Színházteremben 2 új és 2 „majdnem” új bemutató lesz az új évadban. Az Óriásölő Margaret, amelyet a koronavírus-járvány előtt pár alkalommal már játszottak, új szereposztással kerül színre, míg az Arika, az elkápráztatóművész eddig csak online volt látható.

A Malombonyodalom című előadást májusban mutatták be, és ebben az évadban játsszák, tavasszal pedig a Zozó munkacímet viselő előadást tervezik bemutatni, amely egy magányos szörnyről szól. Ezeken kívül műsoron lesz a Szerencsés János, a Vas Laci, a Hoppláda és a Mese a madárfészekről is – tette hozzá az igazgató.

Láposi Terka elmondta, hogy a következő évadban a Miénk itt a tér programba kortárs alkotókat hívnak meg. A repertoáron lesz a Rítus játék, de új kamarajátékkal is készülnek Tóth Gyula Gábor Mese a Mindenről, a Semmiről és más mesék című könyve alapján. Az ovis foglalkoztatók is folytatódnak, megújulva látható lesz a Lomtalanítás és a Csudakard, és repertoáron marad A virágot lépő lány valamint az Az égig érő fa előadás is.

Az új évad tervei között szerepel a Vitéz László baráti körének a létrehozása, a tárlatok szempontjából pedig arra törekszenek majd, hogy a gyerekek játszhassanak a kiállításokban. Asbóth Anikó az évad fontos feladatai között említette, hogy előkészítsék a Vitéz László interaktív bábteret – a Kemény Henrik hagyatékából nyíló új kiállítást -, amelyet várhatóan a Kossuth-díjas bábművész születésének 100. évfordulóján, 2025-ben fognak bemutatni.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte, örül annak, hogy kulturális területért felelős alpolgármesterként végre nem a megszorításokról kell beszámoljon, ugyanis nem kell kényszerintézkedésekre számítani sem járvány, sem az energetikai helyzet miatt. Kifejtette: bízik abban, hogy nyugodtabb év áll az emberek előtt, amelybe gazdagságot hoz majd a Vojtina Bábszínház.

A 2023/2024-es évad nyitóprogramját szombaton tartja a bábszínház, az Idesüss a Figurásra! elnevezésű kapunyitó esemény 10 órakor kezdődik az Emlékkertben és egészen 12:30-ig várják az érdeklődőket előadásokkal és számtalan kísérő rendezvénnyel.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!