Fotó: sdke.sk

Lengyel opera magyarországi premierjével nyitja évadát az Operaház

A Kassai Nemzeti Színház vendégjátékában először lesz látható Magyarországon Karol Szymanowski lengyel zeneszerző Roger király című operája augusztus 22-én az Opera Eiffel Műhelyházában. A szlovák társulat vendégjátéka lesz a Magyar Állami Operaház 140. évadának nyitánya.

A Kassai Nemzeti Színház a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház mellett az ország egyetlen háromtagozatú (dráma, opera, balett) teátruma. A mintegy másfél órás előadás rendezője Anton Korenci, a drámatagozat igazgatója.

Roger királyt Michal Partyka lengyel bariton, a Brémai Színház társulatának tagja alakítja, a pásztor szerepében Juraj Holly szlovák tenor lép színpadra, Roxanát Gabriela Hrzenjak horvát koloratúrszoprán formálja meg. A Kassai Nemzeti Színház együtteseit Peter Valentovic, a teátrum zene- és karigazgatója vezényli.

Karol Szymanowski (1882-1937) a 20. század eleji lengyel modernizmus kiemelkedő alakja. Főműve, az 1918 és 1924 között komponált Roger király rendszeresen tűnik fel a világ vezető operaházainak repertoárján, a közelmúltban többek közt a londoni Királyi Opera, a Párizsi Opera, a barcelonai Liceu, az Opera Australia, a Bostoni Szimfonikus Zenekar és a brazil Amazonasi Operafesztivál is műsorára tűzte.

A szerzőt, aki több alkalommal is bejárta a Földközi-tenger vidékét, lenyűgözte a mediterrán kultúrák sokszínűsége, a Roger király megkomponálásakor ugyanakkor Euripidész Bakkhánsnők című drámája, Platón Phaidrosz és A lakoma című művei mellett Nietzsche és Oscar Wilde írásai is hatással voltak rá. Operájához Szymanowski különböző zenei stílusokból táplálkozó, egyedei nyelvet hozott lére. A szerző által „misztérium”-nak nevezett, az önismeret, a szexualitás és a spiritualitás témáit is fejtegető műben Richard Strauss, Debussy, Stravinsky, de akár Bartók hatása is felfedezhető.

A történet szerint Roger királynak, Szicília uralkodójának udvarába nyugtalanító hírek érkeznek egy magát pásztornak nevező rejtélyes idegenről, aki különös vallásról prédikál. Az egyházi vezetők és a nép a halálát követeli, a hatása alá kerülő Roxána királyné azonban kegyelemért könyörög. A király végül szabadon engedi a pásztort azzal a feltétellel, hogy este jelenjen meg ismét a palotában. Az újbóli kihallgatáson a pásztor egyre inkább megbabonázza a királynét, ám a király parancsot ad az idegen elfogására. A nép megvédi a pásztort, aki távozik, követői közt a királynéval. A magára maradt Roger király zarándokútra indul, és maga is az idegen nyomába szegődik.

(Via MTI)

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.