Madách Imre Emlékmúzeum, Csesztve - Fotó: csesztve.hu

Madách Imre és Arany János kapcsolatát idézik fel Csesztvén

Madách Imre és Arany János munkakapcsolatát, barátságát elevenítik fel szombaton a csesztvei emlékházban Madách születésének 200. évfordulóján.

Az Augusztusi délután Madách és Arany társaságában című esemény apropója, hogy 1862 augusztusában Madách Imre itt fogadta Az ember tragédiája című műve felfedezőjét, Arany Jánost. A Madách Imre Emlékparkban Kalmár Attila polgármester és Szászi Zoltán költő nyitja meg a programot, amelyen Praznovszky Mihály irodalomtörténész idéz fel mulatságos történeteket Madách Imre életéből, a Gyarmati Színkör közreműködésével Frigyesi András rendező tart előadást Madách és Arany levelezéséről. A délutáni programban hagyományőrző csoportok mellett fellép a mohorai Széltolók Néptáncegyüttes és a Fuvalom együttes, este a Latte Maffiátó ad koncertet.

Madách 1859-től dolgozott Az ember tragédiáján. 1861 tavaszán juttatta el művét Aranynak. A Toldi írója javításokat végzett a drámai költemény szövegében, a mű végül 1862. január 12-én jelent meg. A két költő a Tragédia megjelenése után is kapcsolatban maradt, Arany 1862. augusztus 7-én Csesztvén látogatta meg Madáchot, a feljegyzések szerint az ünnepi alkalomra Madách Imre legjobb barátja, a versírással is foglalkozó Szontagh Pál is átkocsizott. Másnap innen indultak Alsósztregovára, s rövid vendégeskedés után augusztus 10-én együtt érkeztek meg Szliácsra, ahol Madách még két napig élvezte Arany János, a csodált költőóriás társaságát. Munkakapcsolatuk ekkor nemesedett barátsággá.

Madách Imre 1823. január 20-án született és 1864. október 5-én halt meg Alsósztregován, 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott Csesztvén. Itt élte házassága első, boldog éveit Fráter Erzsébettel, itt születtek meg gyermekei, a csesztvei időszakban tevékenyen részt vett Nógrád politikai életében. A kúria 1964-től múzeum, parkja természetvédelmi terület. A Nógrád vármegyei emlékmúzeum Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye.

(Via MTI)

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.