Madách Imre Emlékmúzeum, Csesztve - Fotó: csesztve.hu

Madách Imre és Arany János kapcsolatát idézik fel Csesztvén

Madách Imre és Arany János munkakapcsolatát, barátságát elevenítik fel szombaton a csesztvei emlékházban Madách születésének 200. évfordulóján.

Az Augusztusi délután Madách és Arany társaságában című esemény apropója, hogy 1862 augusztusában Madách Imre itt fogadta Az ember tragédiája című műve felfedezőjét, Arany Jánost. A Madách Imre Emlékparkban Kalmár Attila polgármester és Szászi Zoltán költő nyitja meg a programot, amelyen Praznovszky Mihály irodalomtörténész idéz fel mulatságos történeteket Madách Imre életéből, a Gyarmati Színkör közreműködésével Frigyesi András rendező tart előadást Madách és Arany levelezéséről. A délutáni programban hagyományőrző csoportok mellett fellép a mohorai Széltolók Néptáncegyüttes és a Fuvalom együttes, este a Latte Maffiátó ad koncertet.

Madách 1859-től dolgozott Az ember tragédiáján. 1861 tavaszán juttatta el művét Aranynak. A Toldi írója javításokat végzett a drámai költemény szövegében, a mű végül 1862. január 12-én jelent meg. A két költő a Tragédia megjelenése után is kapcsolatban maradt, Arany 1862. augusztus 7-én Csesztvén látogatta meg Madáchot, a feljegyzések szerint az ünnepi alkalomra Madách Imre legjobb barátja, a versírással is foglalkozó Szontagh Pál is átkocsizott. Másnap innen indultak Alsósztregovára, s rövid vendégeskedés után augusztus 10-én együtt érkeztek meg Szliácsra, ahol Madách még két napig élvezte Arany János, a csodált költőóriás társaságát. Munkakapcsolatuk ekkor nemesedett barátsággá.

Madách Imre 1823. január 20-án született és 1864. október 5-én halt meg Alsósztregován, 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott Csesztvén. Itt élte házassága első, boldog éveit Fráter Erzsébettel, itt születtek meg gyermekei, a csesztvei időszakban tevékenyen részt vett Nógrád politikai életében. A kúria 1964-től múzeum, parkja természetvédelmi terület. A Nógrád vármegyei emlékmúzeum Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!