Molnár Ferenc munkássága előtt tiszteleg a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház az összművészeti fesztiválprogramjának részeként idén Molnár Ferenc munkássága előtt tiszteleg, így négy nap alatt öt, a szerző tollából származó vígjátékot láthat a közönség. A teátrum a nemzet klasszikusainak életműveit középpontba állító színházi programsorozatát immáron hatodik éve rendezi meg.

Vasárnap este a Játék a kastélyban című komédiát láthatta a közönség a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában, majd hétfőn Az üvegcipő című romantikus vígjátékot vitte az Erkel Ferenc Művelődési Központ színpadára a Körúti Színház, többek között Kautzky Armanddal Sipos szerepében.

“Ez a húszas évek csipkerózsika története, amely akár mára is érvényes lehet. Molnár Ferenc borzasztóan ismerte az embert; ebben a darabban annyi szépség, olyan gyönyörű mondatok van, amelyeket nem szabad elfelejteni. Tudnunk kell továbbra is választékosan beszélni, amit sajnos nem nagyon tudunk, hiszen az emberek nagy része kevés szóval beszél. Tessék olvasni és szépen beszélni! Ezen a darabon lehet kacagni, majd a végén picit könnyezni” – fogalmazott a darab rendezője, a Körúti Színház igazgatója, Galambos Zoltán.

A Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválprogramjának részeként immáron hatodik alkalommal rendezi meg a nemzeti klasszikusaink életművét középpontba állító színházi programsorozatot. A Molnár Ferenc Napokkal a teátrum Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor, Szabó Magda, Tamási Áron után idén Molnár Ferenc munkássa előtt tiszteleg augusztus 13-a és 16-a között. Négy nap alatt öt Molnár-vígjátékot láthat a közönség. Kedden Az ördög c. vígjátékot láthatják az érdeklődők. A Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház közösen, a negyedik napon, szerdán pedig két, egyfelvonásos Molnár Ferenc darabot mutat be.

“Az Egy, kettő, három és Az ibolya című egyfelvonásosokat a Nemzeti Színház társszínészeivel, Schnell Ádámmal, Bodrogi Gyulával, Kristán Attilával és Rácz Józseffel visszük színpadra, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjaival. Gyakorlatilag a mesterek, a tanárok és a diákjaik együtt szerepelnek egy színpadon” – mondta Elek Tibor, a várszínház igazgatója, a Nemzeti Klasszikusok Napjainak megálmodója.

A szerdai előadásra már minden jegy elkelt, így a nagy érdeklődésre való tekintettel a keddi főpróbára is lehet jegyet váltani. A Gyulai Várszínház a Molnár Ferenc Napok sorozatával zárja az idei összművészeti fesztiválját. A teátrum vezetősége a jubileumi 60. évadát csütörtökön értékeli majd.

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.