Országos Színházi Évadnyitó Kaposváron – Fotó: Luthár Kristóf

Országos Színházi Évadnyitót tartottak Kaposváron

A kaposvári Csiky Gergely Színházban került megrendezésre az Országos Színházi Évadnyitó Konferencia augusztus 25-én, ahol többek között a 10. Színházi Olimpia hatásait is értékelték.

Az évadnyitó rendezvényen magyarországi és határon túli magyar színházak vezetőit, képviselőit láttuk vendégül, őket Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere, Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke és a Nemzeti Színház vezérigazgatója, és Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház ügyvezető igazgatója köszöntötte.

A köszöntőket követően Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár plenáris előadás keretein belül fogalmazta meg a magyar kulturális élet legnagyobb kihívásait és az azokra adható válaszok fő irányait.

A konferencián vizsgálták a színművészet, a kultúra és az innováció kérdésköreit: a 10. Színházi Olimpia eredményeit és közösségteremtő hatásait, a színházi fesztiválszervezés lehetőségeit, a háttérszakmák kihívásait, a színházi marketing jelentőségét és feladatait, valamint a Lázár Ervin Program jelenét és jövőjét érintő szakmai panelbeszélgetéseket folytattak.

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.