Sepsi Enikő (forrás: sepsieniko.hu)

Sepsi Enikő lesz az SZFE új rektora

A Károli Gáspár Református Egyetem professzora, Sepsi Enikő egyedüliként nyújtotta be pályázatát az Színház- és Filmművészeti Egyetem rektori székére, az intézmény szenátusa pedig mai ülésén támogatta a pályázatot.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Sepsi Enikő a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán a Művészettudományi és Szabadbölcsészet Intézet alapító vezetője, a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium alapító igazgatója, egyetemi tanár. 2010 és 2019 között a KRE BTK dékánja volt. Szakterülete a modern és kortárs francia és magyar költészet, színháztudomány, fordítástudomány, vallástudomány (modern és kortárs misztika).

A szenátus 16 tagja támogatta Sepsi Enikő jelölését a posztra, így a testület támogatást kérve küldi tovább az egyetemet fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának, amely kedden foglal majd állást a kinevezés kérdésében, várhatóan támogatni fogja Sepsi Enikőt. A döntést követően az új rektort a köztársasági elnök nevezi majd ki.

Sepsi Enikő 2010-ben megkapta a francia miniszterelnöktől az Akadémia Pálmák Lovagi fokozata kitüntetést (Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques), a tudomány, az oktatás és a francia kapcsolatok terén elért kiemelkedő eredményért, 2022-ben pedig megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is.

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.