Rétfalvi Tamás és Fekete Gizi a szerelmes Shakespeare első olvasópróbáján – fotó: Kuklis István

Szerelmes Shakespeare-rel indul az évad Szegeden

Elkezdődtek a Szerelmes Shakespeare olvasópróbái, így elindult a Szegedi Nemzeti Színház 2023/24-es évada. A népszerű romantikus vígjátékot Horváth Illés rendezésében október 6-tól a Nagyszínházban láthatja a szegedi közönség.

Alig ért véget a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada, a kollégák egy része jelenleg is a bontási munkálatokban vesz részt, de ezzel párhuzamosan indul a 140 éves Szegedi Nemzeti Színházban az első próbafolyamat – kezdte az olvasópróbát Barnák László főigazgató. A munka itt tényleg nem áll meg, a csapat mégis teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy felhőtlen kikapcsolódás várja a nézőket. Az új évad ráadásul nem pusztán a jubileumi évforduló miatt különleges, hanem azért is, mert Shakespeare foglalja keretbe: a Szerelmes Shakespeare-rel indul és a Vízkereszt, vagy amit akartok című klasszikussal zárul.

Horváth Illés rendező 15 év után, nagy örömmel tért vissza Szegedre. Sokszereplős, nagyszabású produkció készül a vezetésével, számos alkotó közreműködésével, köztük vívás- és kaszakadőrszakértővel, tehát igazán látványos előadásra számíthat a közönség, amelyet a rendező jóslata szerint szeretni fognak.

A darabot nem modernizálta, korhű látvánnyal elevenedik meg a Nagyszínház színpadán, csupán a zenében fedezhetnek majd fel „rafináltságokat” a nézők, illetve a mai hatás kedvéért a jelmezekbe friss színeket csempésztek a tervezők, hogy minél látványosabbak legyenek.

Ez egy szép, romantikus történet vígjátéki elemekkel tarkítva, szellemes helyzetkomikumokkal, de mellette szól a máról, a színházról és a színház időnként igen nehéz helyzetéről – fogalmazott a rendező, aki szerint fontos, hogy egy előadásnak legyen olyan tartalma, közlendője, ami túlmutat a szórakoztatáson, nem rátelepedve a produkcióra.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!