Rétfalvi Tamás és Fekete Gizi a szerelmes Shakespeare első olvasópróbáján – fotó: Kuklis István

Szerelmes Shakespeare-rel indul az évad Szegeden

Elkezdődtek a Szerelmes Shakespeare olvasópróbái, így elindult a Szegedi Nemzeti Színház 2023/24-es évada. A népszerű romantikus vígjátékot Horváth Illés rendezésében október 6-tól a Nagyszínházban láthatja a szegedi közönség.

Alig ért véget a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada, a kollégák egy része jelenleg is a bontási munkálatokban vesz részt, de ezzel párhuzamosan indul a 140 éves Szegedi Nemzeti Színházban az első próbafolyamat – kezdte az olvasópróbát Barnák László főigazgató. A munka itt tényleg nem áll meg, a csapat mégis teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy felhőtlen kikapcsolódás várja a nézőket. Az új évad ráadásul nem pusztán a jubileumi évforduló miatt különleges, hanem azért is, mert Shakespeare foglalja keretbe: a Szerelmes Shakespeare-rel indul és a Vízkereszt, vagy amit akartok című klasszikussal zárul.

Horváth Illés rendező 15 év után, nagy örömmel tért vissza Szegedre. Sokszereplős, nagyszabású produkció készül a vezetésével, számos alkotó közreműködésével, köztük vívás- és kaszakadőrszakértővel, tehát igazán látványos előadásra számíthat a közönség, amelyet a rendező jóslata szerint szeretni fognak.

A darabot nem modernizálta, korhű látvánnyal elevenedik meg a Nagyszínház színpadán, csupán a zenében fedezhetnek majd fel „rafináltságokat” a nézők, illetve a mai hatás kedvéért a jelmezekbe friss színeket csempésztek a tervezők, hogy minél látványosabbak legyenek.

Ez egy szép, romantikus történet vígjátéki elemekkel tarkítva, szellemes helyzetkomikumokkal, de mellette szól a máról, a színházról és a színház időnként igen nehéz helyzetéről – fogalmazott a rendező, aki szerint fontos, hogy egy előadásnak legyen olyan tartalma, közlendője, ami túlmutat a szórakoztatáson, nem rátelepedve a produkcióra.

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.