A szombathelyi Weöres Sándor Színház Kivilágos kivirradtig című előadása

Színikritikusok Díja 2022/23: mutatjuk a várományosokat

A Színházi Kritikusok Céhe idén 44. alkalommal adja át a Színikritikusok díját, amellyel a 2022/2023-as évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismeri el. A jelöltek között számos, a 10. Színházi Olimpián is részt vevő előadást találunk.

A már nyilvánosságra hozott díjazottak

A céh áprilisban hozta nyilvánosságra, hogy 2023-ban az életműdíjat a Soltis Lajos Színházhoz is erősen kapcsolódó Ecsedi Erzsébet színművész kapja.

A Színházi Kritikusok Céhe 2022-ben alapította a Jövő díjat, amely évadokon átívelő, progresszív, társadalmi értelemben is jelentős munkát végző társulatok vagy személyek, illetve ilyen előadások számára adható. Ahogy arról korábban hírt adtunk, a  2023-as díjazott a céhtagok szavazatai alapján a celldömölki Soltis Lajos Színház.

A gyerek- és ifjúsági színházi előadások kategóriadíjáról a tavalyi évhez hasonlóan ismét a területen legnagyobb ismeretekkel és tapasztalattal rendelkező grémium döntött: a díjazott a Gólem Színház Kócos macskaember-kölyök című produkciója. Idén a bizottság az értékelésekkel kiegészített rövidlistát is nyilvánosságra hozta.

A Színikritikusok díja várományosai

Idén 21 színikritikus (Balogh Gyula, Bóta Gábor, Csáki Judit, Csizner Ildikó, Dömötör Adrienne, Gabnai Katalin, Gergics Enikő, Herczog Noémi, Karsai György, Keszte Bálint, Kovács Bálint, Kovács Dezső, Lénárt Gábor, Nánay István, Németh Fruzsina Lilla, Papp Tímea, Puskás Panni, Stuber Andrea, Szekeres Szabolcs, Turbuly Lilla, Urbán Balázs) adta le voksát.

Tizennégy kategóriában hagyományosan három-három nominált várja a szeptember 17-i díjátadót, amelynek helyszíne a Katona József Színház. A gála a közönség számára ezúttal is nyilvános, a jegyárusítás már elindult az eseményre, amelynek közreműködői idén a tatabányai Jászai Mari Színház művészei.

Az előadások közül a Solness (Örkény Színház) négy, a The Black Rider (Örkény Színház) és a Kivilágos kivirradtig (Weöres Sándor Színház) három-három kategóriában kapott jelölést.

Horváth Csaba rendezőként, továbbá a Forte Társulat a független színházi és a kőszínházi előadások közt is jelölést kapott.

Cseri Hanna a Gólem Színházban rendezett Kócos macskaember-kölyökkel már elnyerte a legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás díját, de versenyben van a Budapest Bábszínházban készített Az utolsó bárány zenéjével, valamint a legígéretesebb pályakezdők kategóriájában is.

A várományosok listáján az Örkény Színház az abszolút rekorder: három produkció alkotói hét kategóriában összesen nyolc jelölést kaptak. A szombathelyi Weöres Sándor Színház négy kategóriában várományos. A Budapest Bábszínház három kategóriában négy jelöléssel várhatja a díjátadót. A tatabányai Jászai Mari Színház szintén három kategóriában érintett.

Két-két jelölése van a kecskeméti Ciróka Bábszínház, az ESZME – FÜGE, a Forte Társulat, a Katona József Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, Pintér Béla és Társulata, a Radnóti Színház, a Vígszínház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásainak és az azokban közreműködő alkotóknak.

A vidéki színházak közül a Miskolci Nemzeti Színházban, a kecskeméti Ciróka Bábszínházban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a szombathelyi Weöres Sándor Színházban, a tatabányai Jászai Mari Színházban dolgozó alkotók szerepelnek a várományosok listáján.

A határon túli színházak közül a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Nagyváradi Szigligeti Színház és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata válthatja díjra a jelölést.

A várományosok között többféle koprodukció is megtalálható: együttműködésre lépett kőszínház és független társulat, kőszínház és szabadtéri színház, továbbá független produkciós házak.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!