Fotó: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Tizenhárom bemutatóval készül az évadra a kecskeméti színház

Hét nagyszínházi és hat kisszínházi premierrel, köztük egy önálló táncszínházi bemutatóval, valamint két gyermekdarabbal várja a közönséget a 2023/2024-es évadban a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház.

A teátrum keddi évadnyitó társulati ülésén Cseke Péter direktor elmondta: a kecskeméti színház 127. évadának jelmondata a kétszázötven évvel ezelőtt született Csokonai Vitéz Mihály előtt is tisztelegve az „Égi boldogsággal fűszerezve” idézet lesz. Pataki András, a teátrum művészeti vezetője kiemelte: a kecskeméti színház társulata az elmúlt években rendkívül eredményes munkát végzett, amely egyértelműen tagjai hivatástudatának köszönhető. Szente Vajk főrendező szerint a színház akkor működhet igazán jól, ha a művészet mellett szolgáltatást is nyújt egyben, és ezt az egyensúlyt Kecskeméten sikerült megtalálni.

A 2023/24-es évad első nagyszínházi bemutatója szeptember 21-én egy musical lesz, Szikora Róbert, Lezsák Sándor és Zsuffa Tünde Az Ég tartja a Földet című zenés darabját Cseke Péter rendezi. A sort október 4-én egy gyermekeknek szóló darab követi, Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című könyvéből készült mesejátékot Sipos Imre viszi színre.

Bolba Tamás, Szente Vajk és Galambos Attila Meseautó című musicaljét Szente Vajk rendezésében november 3-án láthatja először a közönség. A Carlo Collodi műve alapján készült zenés mesejátékot, a Pinokkiót január 10-én tűzi először műsorára a kecskeméti színház.

Nagyszínpadi bemutató lesz még január 26-án Puccini Gianni Schicchi című operája Cseke Péter rendezésében, és ehhez társul a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Kecskemét City Balett Carl Orff Carmina Buranájára készülő új előadása Barta Dóra koreográfiájával. A nagyszínházi előadásokat április 5-én a Marc Norman és Tom Stoppard forgatókönyvéből Lee Hall által adaptált Szerelmes Shakespeare zárja, amelyet Pataki András rendez.

A Kelemen László Kamaraszínházban az évad elején egy vígjátékot, Ray Cooney és John Chapman Ne most, drágám! című bohózatát mutatják be, amelyet Szerednyey Béla visz színre. A tehetséges Mr. Ripley-t, amelyből Patricia Highsmith regénye alapján Mark Leipacher készített színpadi adaptációt, Kovács Lehel rendezésében október 27-én láthatja először a közönség, Csehov egyik legismertebb drámája, A három nővér bemutatóját pedig Szente Vajk rendezésében február 16-án tartják. A Felül semmi című filmből készült darabot, Tim Firth Naptárlányok című adaptációját, amelyet Lévay Viktória visz színre, április 12-én mutatják be.

A Ruszt József Stúdiószínházban két bemutatóval készülnek. Először Csokonai Vitéz Mihályra emlékezve Márkó Eszter rendezésében Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című darabot viszik színre november 4-én, majd Kovács Lehel rendezésében Felhangolva címmel egy koncertszínházi előadást mutatnak be május 3-án.

(Via MTI)

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.