Fotó: Kovács Milán

Tizenkét bemutatót tart az újjászületett Csokonai Nemzeti Színház

A teátrum szeptember közepén nagyszabású gálával indítja az évadot.

„Három éven át tartó munkálatok eredményeképpen ősztől egyedülálló, kétépületes, ötjátszóhelyes színház várja a közönséget. Az intézményt 20 milliárd forintból sikerült megújítani és háromtagozatúvá tenni, a próza és az opera mellé beemelve a táncot” – hangsúlyozta Mátyássy Szabolcs igazgató a színház hétfői fővárosi sajtótájékoztatóján. Mátyássy Szabolcs július 1-jén vette át a színház irányítását, miután az előző igazgató, Gemza Péter mandátuma lejárt, a debreceni városvezetés pedig márciusban az ő pályázatát támogatta. Mátyássy Szabolcsot öt évre nevezték ki.

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere kiemelte, hogy a szeptember 16-án befejeződő infrastrukturális fejlesztés eredményeképpen a Csokonai Teátrum mellett az egy éve átadott Csokonai Fórum is rendelkezésre áll. Kitért arra, hogy a város kulturális pezsgését mutatja Esterházy Marcell szombaton nyílt kiállítása a Modemben, valamint az is, hogy a 2019-ben elhunyt író, Térey János hagyatékát is Debrecenben fogják a közönség elé tárni szeptember 14-én.

A színházi bemutatók közül több is kapcsolódik jubileumokhoz. A 250 éve született Csokonai Vitéz Mihály vígeposzát, a Dorottyát Verebes Ernő átiratában először novemberben láthatja a közönség, a 60 éve született Borbély Szilárd Nincstelenek című művét pedig tavasszal.

Szabó K. István, a színház művészeti vezetője arról szólt, hogy infrastrukturális szempontból a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen rendelkezik a legjobb lehetőségekkel, „ehhez mérten próbálunk művészeti tartalmat behozni a falak közé”. Az új évad mottója egy Latinovits Zoltántól vett idézet – „Költözzünk vissza egymásba!” -, amely a színház és a város közösségének várt egymásra találását szimbolizálja.

Mint elhangzott, a régi épületben, a Csokonai Teátrumban négy saját bemutató lesz: októberben Puccini Bohémélete Szikora János rendezésében, novemberben Csokonai Dorottyája Szabó K. István rendezésében, jövő januárban Moliére és Lully Úrhatnám polgárát Keresztes Attila viszi színre, áprilisban pedig Dosztojevszkijtól az Ördögöket a macedón Dejan Projkovszki rendezi.

A Csokonai Fórumban két játszóhelyen, a Latinovits-teremben és a Kóti Árpád Kamarateremben lesznek előadások. Előbbiben mutatják be Lewis Carroll klasszikusát, az Alice Csodaországbant, az Euripidész, Sartre és Illyés Gyula által közösen jegyzett A trójai nőket, utóbbiban Visky Andrástól A test történeteit (III-IV), Borbély Szilárd Nincstelenek című darabját, Kiss Csaba a Veszedelmes viszonyok című levélregény nyomán készült művét, Hanoch Levin Jákobi és Lájdentáj című munkáját, valamint Tasnádi István Cyber Cyranóját. Játszóhelyként rendelkezésre áll továbbá a Simor Ottó Stúdió, ahol elsősorban stand-up, irodalmi előadások és tánc lesz, valamint a szabadtéri színpad.

Nemes Zsófia, a színház új tánctagozatának vezetője elmondta, a teátrumhoz csatlakozó PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes idén húsz éves. Repertoárelőadásaikból hármat játszanak az évadban: a Blue Men/És Fehér című estet, az Agapét és a Da Vinci mosolyát. Legújabb előadásuk a Weöres Sándor művének ihletésére elkészülő A teljesség felé. Beindítanak egy junior programot is fiatal tehetségek felkutatására.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a debreceni színház új zenei vezetője, Sándor Szabolcs, és ott volt Kesselyák Gergely is, aki Puccini Bohéméletét fogja vezényelni. „Elég viharos körülmények között távoztam az Operaházból. Nagyon fontosnak tartom, hogy a fővároson kívül is legyen operaélet Magyarországon” – mondta a karmester.

(Via MTI)

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.