Véget ért a Gyulai Várszínház 60. évada

A Gyulai Várszínház 60. évada az elmúlt évekhez hasonlóan gazdag, sokszínű, a nézőszámot, a jegyárbevételt, a közönségvéleményeket tekintve pedig még azoknál is sikeresebb volt – tájékoztatott közleményében a teátrum.

A Gyulai Várszínház Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testülete az évadzáró testületi ülésén nívódíjak odaítéléséről döntött, amely a város képviselő-testületének jóváhagyása után válik hivatalossá. Eszerint a Sík Ferenc-díjat Tapasztó Ernő rendező kapja Verebes Ernő Pengetangó című darabjának megrendezéséért.

Az önkormányzat által alapított Havasi István-díjat Sipos Imre színművésznek ítélték John Cristopher-Wood GarázsMacbeth című előadásában és Verebes Ernő Pengetangó című előadásában nyújtott kiemelkedő színművészi teljesítményéért.

A teátrum által alapított Őze Lajos-díj jutalmazottjára az eső következtében elmaradt gyulai bemutató miatt a testület később tesz javaslatot, Molnár Ferenc Egy, kettő, három és Az ibolya című előadásainak nemzeti színházi bemutatója után.

A közleményben azt írták, a teátrum június 22. és augusztus 16. között 55 programot valósított meg. Öt fesztivált bonyolítottak le, négy bemutatót valósítottak meg, amiből kettő ősbemutató volt.

A bemutatók közül hármat koprodukciós partnerekkel közösen (Pengetangó, Egy, kettő, három, Az ibolya), a GarázsMacbeth című darabot pedig teljes mértékig saját fejlesztésben hozták létre. Emellett nagy érdeklődés övezte a színházi olimpia előadásait, amelyekből három darabot mutattak be.

A közlemény szerint a nézőszám 14 százalékkal, a jegyárbevétel 16 százalékkal haladta meg a tavalyit. A jubileumi évad újdonsága a háromnapos Free Zenei Fesztivál volt, ahol 13 ingyenes koncertet hallhatott a közönség – írták.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!