Fotó: szfe.hu

Az Alkotóműhelyek Hetével indul az SZFE tanéve

Az Alkotóműhelyek Hete nyitja az SZFE új tanévét. A program során az újonnan érkező és a felsőbb éves hallgatóknak egyaránt lehetőségük lesz betekintést nyerni a különböző szakok kurzusaiba.

Az eseménysorozat nyitónapja mozgással indul – hétfőn reggel a résztvevőknek lehetőségük lesz részt venni Szirtes Balázs jóga kurzusán, ami a test és a lélek harmóniájának fontosságát hangsúlyozza. A nap további részében olyan előadások és műhelyfoglalkozások várnak a résztvevőkre, mint a Nagy Anikó Mária és Lukácsy György által tartott “1968 – Egy hibrid film utómunkája”, amely a kreatív dokumentumfilm készítésének folyamatát mutatja be, vagy a Timár András vezette foglalkozás, ahol a kortárs színház hagyományairól, tradíciókról és újításokról folyik a gondolkodás.

A hétfői nap egyik legígéretesebb programjának Vidnyánszky Attila színházesztétikai kerekasztal-beszélgetése ígérkezik, amelyen a résztvevők a színház aktualitásairól és kihívásairól cserélhetnek véleményt az Ódry Színpadon. A program a további napokon is folytatódik, többek között olyan témákkal foglalkozva, mint a filmfinanszírozás és marketing, a színházi maszkhasználat, a hangtervezés, a dokumentumfilm és „Új Hollywood” korai évei.

A második nap reggel 9 órától Prof. Paulo Leite nemzetközi forgatókönyvíró és film marketing szakember előadásán lehet részt venni “Film Financing and Marketing” témakörben. Az előadó a filmfinanszírozás és marketing különböző aspektusait mutatja be a hallgatóknak. Ezt követően Dr. Balázs Géza “Miért omlanak össze és miként élnek tovább a kultúrák?” című előadására kerül sor. Vecsernyés János “Tanítunk-e ízlést?” című kurzusa a filmnyelvi eszközök szociális identitását és ízlésvilágát járja körül.

Vidnyánszky Attila “Műelemzés” órája kihagyhatatlannak ígérkezik, illetve Komár István “Zsigmond Vilmos – Egy lövés, egy kompozíció: tudjuk, hogy jó, de van-e mód arra, hogy jobbá tegyük?” témájú előadásáról sem érdemes lemondani, ahogyan Szabó Borbála: „Hogyan írjunk Bánk bánt? (… és hogy csinálta Katona József és Erkel Ferenc?)” és Kiss Csaba: „Macbeth – a királygyilkosság rekonstrukciója” című előadásáról sem.

A vendégelőadók mellett az SZFE oktatói a hét többi napján is izgalmas előadásokat tartanak. Hallgasd meg Stőhr Lóránt: „Játék és valóság – A kortárs magyar film rejtelmei” című előadását, vagy meríts ihletet a kreatív írás világából, és hozz létre egyedi történeteket Bódi Zoltán vezetésével, de alkalom nyílik még Győrei Zsolt, Janca Ákos, Katona Imre és Kulcsár Edit előadásaira is ellátogatni.

A teljes és részletes programterv ide kattintva érhető el.

(Via szfe.hu)

További cikkek
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.
Madách-projekt - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 11 ország színházi egyetemeinek részvételével rendezett Madách Projekt a 10. Színházi Olimpia egyik különleges eseménye volt.