Fotó: szfe.hu

Az Alkotóműhelyek Hetével indul az SZFE tanéve

Az Alkotóműhelyek Hete nyitja az SZFE új tanévét. A program során az újonnan érkező és a felsőbb éves hallgatóknak egyaránt lehetőségük lesz betekintést nyerni a különböző szakok kurzusaiba.

Az eseménysorozat nyitónapja mozgással indul – hétfőn reggel a résztvevőknek lehetőségük lesz részt venni Szirtes Balázs jóga kurzusán, ami a test és a lélek harmóniájának fontosságát hangsúlyozza. A nap további részében olyan előadások és műhelyfoglalkozások várnak a résztvevőkre, mint a Nagy Anikó Mária és Lukácsy György által tartott “1968 – Egy hibrid film utómunkája”, amely a kreatív dokumentumfilm készítésének folyamatát mutatja be, vagy a Timár András vezette foglalkozás, ahol a kortárs színház hagyományairól, tradíciókról és újításokról folyik a gondolkodás.

A hétfői nap egyik legígéretesebb programjának Vidnyánszky Attila színházesztétikai kerekasztal-beszélgetése ígérkezik, amelyen a résztvevők a színház aktualitásairól és kihívásairól cserélhetnek véleményt az Ódry Színpadon. A program a további napokon is folytatódik, többek között olyan témákkal foglalkozva, mint a filmfinanszírozás és marketing, a színházi maszkhasználat, a hangtervezés, a dokumentumfilm és „Új Hollywood” korai évei.

A második nap reggel 9 órától Prof. Paulo Leite nemzetközi forgatókönyvíró és film marketing szakember előadásán lehet részt venni “Film Financing and Marketing” témakörben. Az előadó a filmfinanszírozás és marketing különböző aspektusait mutatja be a hallgatóknak. Ezt követően Dr. Balázs Géza “Miért omlanak össze és miként élnek tovább a kultúrák?” című előadására kerül sor. Vecsernyés János “Tanítunk-e ízlést?” című kurzusa a filmnyelvi eszközök szociális identitását és ízlésvilágát járja körül.

Vidnyánszky Attila “Műelemzés” órája kihagyhatatlannak ígérkezik, illetve Komár István “Zsigmond Vilmos – Egy lövés, egy kompozíció: tudjuk, hogy jó, de van-e mód arra, hogy jobbá tegyük?” témájú előadásáról sem érdemes lemondani, ahogyan Szabó Borbála: „Hogyan írjunk Bánk bánt? (… és hogy csinálta Katona József és Erkel Ferenc?)” és Kiss Csaba: „Macbeth – a királygyilkosság rekonstrukciója” című előadásáról sem.

A vendégelőadók mellett az SZFE oktatói a hét többi napján is izgalmas előadásokat tartanak. Hallgasd meg Stőhr Lóránt: „Játék és valóság – A kortárs magyar film rejtelmei” című előadását, vagy meríts ihletet a kreatív írás világából, és hozz létre egyedi történeteket Bódi Zoltán vezetésével, de alkalom nyílik még Győrei Zsolt, Janca Ákos, Katona Imre és Kulcsár Edit előadásaira is ellátogatni.

A teljes és részletes programterv ide kattintva érhető el.

(Via szfe.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!