A félelem megeszi a lelket – fotó: Jürgen Sieckmeyer

Előítéletek, hierarchia és kirekesztés: megindító történettel folytatódik a 10. MITEM

Október 5-én 19 órakor látható a Rainer Werner Fassbinder filmjéből készült A félelem megeszi a lelket című előadás a 10. MITEM-en. A Nada Kokotović által rendezett darab egy mese tisztaságával mutatja be a hierarchikus társadalmi rendszer működését.

Emmi (német) és Ali (roma) egymásba szeretnek. Környezetük ellenséges viszonyulása ellenére úgy döntenek, hogy összeházasodnak – azonban hamarosan az előítéletek féktelen erejével szembesülnek, legközelebbi bizalmasaik részéről is… Emmi és Ali kapcsolata hétköznapi valóságunk egyik szakadékát mutatja meg, amelyet ők a lehető leggyorsabban igyekeznek áthidalni szerelmükkel. Abban a pillanatban, ahogy ez sikerül, eltűnik a kapcsolatból az összes lehetséges radikalitás.

A Fassbinder filmjéből készült adaptáció Emmi és Ali első, valamint utolsó táncának szembeállításával felhívja a figyelmünket arra, hogy ez a hasadék talán mindig része lesz a valóságnak, és hogy az ember, akit szeretünk, a világ, amelyben élünk, örökre idegen maradhat. A félelem megeszi a lelket egy mese tisztaságával mutatja be a hierarchikus társadalmi rendszer működését. Fassbinder sikeresen szakít az egydimenziós karakterrajzokkal és a megszokott klisékkel, és sokrétű főhősportrékat rajzol.

Napjainkban a kirekesztés, a romák elleni erőszak problematikájának megvitatása új módszerek mentén történik, nemcsak helyi és regionális szinten, hanem pánnacionális szinten is. Ugyanakkor a jelenbeli helyzet még aktuálisabb, és sajnos egyben robbanásveszélyes is. Egyénként és közösségként hogyan akarunk ezekkel a problémákkal foglalkozni, ha közben a mozgásterünk egyre csak szűkül?

Az előadásra jegyek ide kattintva még elérhetők.

További cikkek
NM_ajanlo_XI_3
Miért aktuális ma Gogol Revizorja? Miért nézzünk Molnár Ferenc-darabot? Mitől élvezetes a mese műfaja? Megjelent a Nemzeti Magazin legfrissebb száma.
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.