A félelem megeszi a lelket – fotó: Jürgen Sieckmeyer

Előítéletek, hierarchia és kirekesztés: megindító történettel folytatódik a 10. MITEM

Október 5-én 19 órakor látható a Rainer Werner Fassbinder filmjéből készült A félelem megeszi a lelket című előadás a 10. MITEM-en. A Nada Kokotović által rendezett darab egy mese tisztaságával mutatja be a hierarchikus társadalmi rendszer működését.

Emmi (német) és Ali (roma) egymásba szeretnek. Környezetük ellenséges viszonyulása ellenére úgy döntenek, hogy összeházasodnak – azonban hamarosan az előítéletek féktelen erejével szembesülnek, legközelebbi bizalmasaik részéről is… Emmi és Ali kapcsolata hétköznapi valóságunk egyik szakadékát mutatja meg, amelyet ők a lehető leggyorsabban igyekeznek áthidalni szerelmükkel. Abban a pillanatban, ahogy ez sikerül, eltűnik a kapcsolatból az összes lehetséges radikalitás.

A Fassbinder filmjéből készült adaptáció Emmi és Ali első, valamint utolsó táncának szembeállításával felhívja a figyelmünket arra, hogy ez a hasadék talán mindig része lesz a valóságnak, és hogy az ember, akit szeretünk, a világ, amelyben élünk, örökre idegen maradhat. A félelem megeszi a lelket egy mese tisztaságával mutatja be a hierarchikus társadalmi rendszer működését. Fassbinder sikeresen szakít az egydimenziós karakterrajzokkal és a megszokott klisékkel, és sokrétű főhősportrékat rajzol.

Napjainkban a kirekesztés, a romák elleni erőszak problematikájának megvitatása új módszerek mentén történik, nemcsak helyi és regionális szinten, hanem pánnacionális szinten is. Ugyanakkor a jelenbeli helyzet még aktuálisabb, és sajnos egyben robbanásveszélyes is. Egyénként és közösségként hogyan akarunk ezekkel a problémákkal foglalkozni, ha közben a mozgásterünk egyre csak szűkül?

Az előadásra jegyek ide kattintva még elérhetők.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!