A 2023-as Fedák Sári-díj kitüntetettjei, Varga Zsuzsa és Bakota Árpád – fotó: Eöri Szabó Zsolt

Két kitüntetettje van idén a Fedák Sári-díjnak

A Szűcs Nelli, Jászai Mari-díjas színművész kezdeményezésére alapított díjat olyan Kárpát-medencei, magyar ajkú színészek kaphatják, akik legalább 15 éve ugyanannál a színháznál tevékenykednek, bizonyítva hűségüket a közösség iránt. 2023-ban a díjat Varga Zsuzsa, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze és Bakota Árpád, a Csokonai Nemzeti Színház színésze kapta. 

A 2021-ben életre hívott Fedák Sári-díjat az idei évben a 30 éves beregszászi színházat ünneplő 10. MITEM keretében adták át október 21-én, a Nemzeti Színházban. Az első évhez hasonlóan 2023-ban is két színművészt díjaztak az elismeréssel. A díjazottakat a beregszászi társulat Tóték című előadása után Szűcs Nelli és Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója köszöntötte.

Varga Zsuzsa 1996-ban diplomázott a Színház – és Filmművészeti Főiskola színész szakán, Kerényi Imre osztályában. 1996-ban Kaposvárra szerződött, azóta tagja a Csiky Gergely Színház társulatának. 2000-ben Jászai-díjat kapott.

Bakota Árpád 1982-ben végzett az Újvidéki Színiakadémián. Többek között az Újvidéki Színház és a Szabadkai Népszínház tagja volt, majd 1993-ban szerződött a Csokonai Nemzeti Színházhoz. Jászai Mari-díjjal 2022-ben tünették ki.

A Fedák Sári-díjat és a vele járó elismerést a Kárpát-medence magyar ajkú színészei kaphatják, olyan művészek, akik legalább 15 éve ugyanannál a színháznál tevékenykednek, bizonyítva hűségüket a közösség iránt. A díjat azzal a céllal hozták létre Szűcs Nelli, Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész kezdeményezésére, hogy szerte a Kárpát-medencében hirdessék vele Fedák Sári hagyatékát: a nemzet, a szülőföld és a hivatás iránti odaadást. Ezzel fejezve ki azt, hogy hisznek a nemzet közösségmegtartó erejében, a magyar nyelvű színházi kultúra és hagyomány, s annak a színházi légkörnek az erejében, amely elkötelezett a minőség, a szorgalom és a kitartás iránt. Ezzel a kitüntetéssel olyan magyarországi vagy külhoni magyar színészek tevékenységét kívánják elismerni, akik számára kiemelten fontosak a felsorolt jegyek és akik méltóak a nagy előd hagyatékához.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!