A 2023-as Fedák Sári-díj kitüntetettjei, Varga Zsuzsa és Bakota Árpád – fotó: Eöri Szabó Zsolt

Két kitüntetettje van idén a Fedák Sári-díjnak

A Szűcs Nelli, Jászai Mari-díjas színművész kezdeményezésére alapított díjat olyan Kárpát-medencei, magyar ajkú színészek kaphatják, akik legalább 15 éve ugyanannál a színháznál tevékenykednek, bizonyítva hűségüket a közösség iránt. 2023-ban a díjat Varga Zsuzsa, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze és Bakota Árpád, a Csokonai Nemzeti Színház színésze kapta. 

A 2021-ben életre hívott Fedák Sári-díjat az idei évben a 30 éves beregszászi színházat ünneplő 10. MITEM keretében adták át október 21-én, a Nemzeti Színházban. Az első évhez hasonlóan 2023-ban is két színművészt díjaztak az elismeréssel. A díjazottakat a beregszászi társulat Tóték című előadása után Szűcs Nelli és Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója köszöntötte.

Varga Zsuzsa 1996-ban diplomázott a Színház – és Filmművészeti Főiskola színész szakán, Kerényi Imre osztályában. 1996-ban Kaposvárra szerződött, azóta tagja a Csiky Gergely Színház társulatának. 2000-ben Jászai-díjat kapott.

Bakota Árpád 1982-ben végzett az Újvidéki Színiakadémián. Többek között az Újvidéki Színház és a Szabadkai Népszínház tagja volt, majd 1993-ban szerződött a Csokonai Nemzeti Színházhoz. Jászai Mari-díjjal 2022-ben tünették ki.

A Fedák Sári-díjat és a vele járó elismerést a Kárpát-medence magyar ajkú színészei kaphatják, olyan művészek, akik legalább 15 éve ugyanannál a színháznál tevékenykednek, bizonyítva hűségüket a közösség iránt. A díjat azzal a céllal hozták létre Szűcs Nelli, Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész kezdeményezésére, hogy szerte a Kárpát-medencében hirdessék vele Fedák Sári hagyatékát: a nemzet, a szülőföld és a hivatás iránti odaadást. Ezzel fejezve ki azt, hogy hisznek a nemzet közösségmegtartó erejében, a magyar nyelvű színházi kultúra és hagyomány, s annak a színházi légkörnek az erejében, amely elkötelezett a minőség, a szorgalom és a kitartás iránt. Ezzel a kitüntetéssel olyan magyarországi vagy külhoni magyar színészek tevékenységét kívánják elismerni, akik számára kiemelten fontosak a felsorolt jegyek és akik méltóak a nagy előd hagyatékához.

További cikkek
NM_ajanlo_XI_3
Miért aktuális ma Gogol Revizorja? Miért nézzünk Molnár Ferenc-darabot? Mitől élvezetes a mese műfaja? Megjelent a Nemzeti Magazin legfrissebb száma.
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.