Az Aase-díjak és a Prológ díj átadása – fotó: Szkárossy Zsuzsa

Epizodistákat és ígéretes színházi szerzőket díjaztak

December 11-én került sor a a 2023-as Aase-díjak és a Prológ díj átadására a Bajor Gizi Színészmúzeumban. 

Az Aase-díjakat dr. Karasszon Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészeti főosztály főosztályvezetője, valamint Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke, a Prológ díjat pedig Németh Ákos, a Drámaíró Kerekasztal elnöke adták át.

Gobbi Hilda 1987-ben közérdekű célra tett kötelezettség vállalásával végrendeletében létrehozta az Aase-díjat az „emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői”, az epizódisták részére azzal a meghagyással, hogy évente két színészt és színésznőt díjazhat a neves művészekből álló testület.

Az Aese-díj 2023-as nyertesei:

Németh Judit – Szombathelyi Weöres Sándor Színház       

Soltész Bözse – Pesti Magyar Színház

Felhőfi-Kiss László – szabadúszó színművész

Keresztes Sándor – Miskolci Nemzeti Színház

A Drámaíró Kerekasztal tavaly alapította a Prológ-díjat pályakezdő színházi szerzők számára, akik írói tevékenységükkel az idei vagy az elmúlt évadban felhívták magukra a figyelmet. A díj elnevezése:„Prológ” arra a várakozásra utal, hogy a díjazott a szerzői bemutatkozás után a későbbi évadokban is színdarabok és bemutatók sorában mutatja meg tehetségét.

A Prológ-díj 2023-as díjazottai:

Kovács ikrek – Kovács Dominik és Kovács Viktor

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!