Sin Edina átveszi a Magyar Örökség Díjat

Magyar Örökség Díjas lett a Beregszászi Magyar Drámai Színház

Szombaton tartották a Magyar Örökség 107. díjátadó ünnepségét a fővárosban, a Ráday Házban: a díjazottak között köszönthetjük a Beregszászi Magyar Drámai Színház művészeit és munkatársait. Az ünnepségen Oberfrank Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész méltatta az együttes munkásságát. 

Sin Edina gondolatai a mai helyzetről és a jövőről: „Rendkívül nagy a bizonytalanság, és ebben a helyzetben kell helytállnunk és megőrizni az élni akarást. Mindenkinek mérlegelni kell, hogy személy szerint van-e ereje a folytatáshoz, de remélem, hogy a  közösségünk összetartó ereje, a közös cél – ahogy eddig is – átsegít minket a nehézségeken.

Érzem az erőt a társulatban, hiszen az elmúlt hónapokból megtanultuk, hogy vegyünk ki minden felesleges dolgot az életünkből, és akkor csak a két legfontosabb marad, a család és a hivatás.

A kárpátaljai magyarság a 20. században ennél sokkal súlyosabb helyzetekben is fenn tudott maradni, és ez világosan mutatja, hogy milyen erő van a közösségünkben. Bízom abban, hogy ez segíti majd most is a továbblépésünket.”

Kitüntetésben részesülnek a díjátadás sorrendjében:

  • Magyar Nemzeti Levéltár
  • Beregszászi Magyar Drámai Színház nemzetszolgálata
  • Református Szárszói Konferencia szellemi hagyománya
  • L. Kecskés András és együttesének művészete
  • Magyar Kardvívó Iskola hagyománya
  • Kassai Kazinczy Napok
  • Kató Béla erdélyi magyarságért és a református egyházért végzett szolgálata

 

A Magyar Örökség díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre 1995-ben. A Magyar Örökség díj gondozását 2003-tól a Magyar Örökség és Európa Egyesület vette át. A díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Ezek együttesen alkotják a magyarság „láthatatlan szellemi múzeumát”.

(Via Nemzeti Színház)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!