Makovecz kultúrtemplom, Csenger (forrás: makovecz.hu)

Makovecz nyomában: új, összmagyarságot szolgáló előadóművészeti tér nyílt Csengeren

A Magyar Művészeti Akadémia alapító elnöke, Makovecz Imre építész alkotását, az egykori Adventista Imaház újjászületését ünnepelték Csengeren december 5-én.

Csenger Város Önkormányzata és a Makovecz Imre Alapítvány együttműködésének köszönhetően, közösségi értékmentő akció során újult meg a település temploma. A kelet-magyarországi kisvárosban mintegy tizenkilenc, Makovecz-tervek alapján készült épület található, amelyek a Kossuth-díjas építész által megálmodott magyar organikus építészet emblematikus létesítményei. E stílus jellegzetességei közé tartozik a természettel, a környezettel való eggyé válás szándéka, illetve a hagyományőrző motívumok és a természetes hatásúvá kimunkált, fából készült szerkezetek alkalmazása. Ezek az épületek nemcsak művészettörténetileg fontos értékek, hanem a település alapvető közösségi és kulturális színterei is.

A Nagykárolyi utca 1. szám alatt található imaház az 1980-as évek végén épült az akkori adventista közösség számára. Az évek során megfogyatkozó gyülekezet és a csökkenő anyagi források azonban az épület elhanyagolásához és leromlásához vezettek. 2019-ben Fekete Péter, volt kulturális államtitkár fedezte fel a használaton kívüli templomot. Elhatározta, hogy a gyönyörű Makovecz-műnek újjá kell születnie.

Az épületmentés aprólékos megtervezésében Fekete Péter összefogott a település közösségével és a Makovecz-életmű szakértőjével, Farkas Miklós építésszel, Makovecz Imre tanítványával. Az együttműködés eredményeképp az egykori imaház a művészet templomaként született újjá.

A több mint két éven tartó restaurálást követően, az összművészeti koncertterem és kulturális tér ünnepélyes átadására vártak mindenkit, aki nagyra becsüli és igyekszik életben tartani Makovecz Imre munkásságát és fontosnak érzi, hogy a megújuló művészeti tér az artistaművészet integráló erejének köszönhetően a kultúratemplomaként szolgálhat tovább.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!