Súgó, mese, Revizor – a Nemzeti magazin legfrissebb számában

Miért aktuális ma Gogol Revizorja? Miért nézzünk Molnár Ferenc-darabot? Mitől élvezetes a mese műfaja? Kié a színész füle? Kit ünnepelt és gyászolt száz éve karácsonykor a színházi élet? Interjúk Avtandil Varszimasvilivel, Berecz Andrással, Lovass Ágnessel, Nick Thorpe és Osztovits Ágnes kritikája, és sok más érdekesség olvasható a Nemzeti Magazin legfrissebb számában.

Mindenki magára ismerhet – Avtandil Varszimasvili A revizorról 

„Egy színdarab csak akkor lehet aktuális, ha olyan témákat boncolgat, ami érdekli a közönséget. Egy Revizor-előadás alkalmat kínál, hogy reflektáljunk arra a háborúkkal teli és korlátolt világra, ami ma minket körülvesz.” December másodikától repertoáron.

Ilyen csak a mesékben van? – portré-beszélgetés Berecz Andrással

„Ahhoz, hogy a tragédia üzenete eljusson a nézőhöz, valahogy le kell csalogatni róla a páncélt, lehámozni a kérget, valahogy a szívéhez kell férkőzni. Erre jó például az arányos humor. Aki kacag, nem védekezik, eldobja pajzsát. Ekkor lehet a szívéig hatolni. Váratlanul.”

Kié a színész füle? – Lovass Ágnes Súgókönyve

A színészeknek az átlagembernél sokkal jobb memóriájuk van, de bármelyikük, a legokosabb, a legfelkészültebb, leglustább vagy legjobban improvizáló színész is kerülhet bajba. Ilyenkor tudják, hogy rám, a súgóra, mindig számíthatnak.

100 éve történt – karácsonyi meglepetések

1923 karácsonyán ünnepi ajánlatokkal, illő darabokkal, igazi meglepetésekkel és ajándékokkal készültek a teátrumok. A friss magyar operettről, az „új János vitézről” pedig már a bemutatója előtt tényként közölték: nagy siker lesz.

A Nemzeti Magazin, XI. évfolyam, 3. szám elérhető ide kattintva.

Ha a nyomtatott változatot szereti jobban… A Nemzeti Magazin megtalálható a Nemzeti Színházban, a Müpában és Budapesten az alábbi linken látható helyeken is.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!