Brecht, Bánffy, MITEM – Megjelent a Nemzeti Magazin januári száma

Mi köze Brechtnek a tőzsdéhez? Milyen lesz Szűcs Nelli Kurázsi mamája? Bánffy Miklós – diplomata, művész, nagyúr? Hova vágtat Peer Gynt lovacskája? Miben adott példát Őze Lajos? Ezekről és sok egyéb érdekességről is olvashatnak a Nemzeti Magazin januári számában.  

Theodórosz Terzopulosz a Kurázsi mamáról

Ezzel a darabbal a széles közönséget kell megszólítani. A Kurázsi mamánál azt szeretném láthatóvá tenni, hogy a romlás, a fasizmus mindenben benne van, és hogy a pénz fétise mindenhol jelen van.

Kurázsi mama – premier-portré: Szűcs Nelli

Amikor elcsüggedek, azzal a gondolattal rántom magam vissza ebbe a zűrzavaros világba, hogy kötelességem javítani rajta. Ugyan pici porszem vagyok, de ha már itt van ez a szép szakma, a színészet, amin keresztül ezt meg is tehetem, akkor megpróbálok valahogy szépíteni rajta.

Bánffy Miklós 150

Földbirtokos és művész, diplomata és politikus, aki egyetlen totalitárius eszmének és hatalomnak se hódolt be. Az Operaház jelentős igazgatója volt, drámáit a Nemzeti is játszotta. Bánffy Miklós közélet és színházi pályafutását Ablonczy Balázs és Mikita Gábor rajzolta meg.

Schnell Ádám: Őze Lajos-díj

Őze is olyan jelentőségű színész volt – Latinovits Zoltán mellett a másik zsenink –, akit fiatalként ösztönösen követni akartam. Csakhogy végül rájöttem, az ő útja nem az enyém. De a hatása, a kisugárzása, a színházhoz való hozzáállása a mai napig velem van.

A Nemzeti Magazin XI. évfolyamának 4. száma elérhető ide kattintva.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!