Elkezdődtek a Munkácsy-musical olvasópróbái (forrás: Békéscsabai Jókai Színház)

Munkácsy-musicalt mutatnak be a Békéscsabai Jókai Színházban

A Békéscsabai Jókai Színház sajtónyilvános olvasópróbát tartott a Munkácsy Emlékházban: Bognár Zsolt-Kiss Stefánia: Munkácsy, a festőfejedelem című musicaljét februárban mutatják be.

A darabot, amely a 180 évvel ezelőtt született zseni előtti tisztelgés, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas érdemes művész rendezi, a főbb szerepekben Kocsis Dénessel, Csonka Dórával és Puskás Dániellel. Seregi Zoltán színházigazgató elmondta, hogy az előadáson csak itt-ott változtattak, hűek maradtak az eredeti musicalhez. A darabban több kettős szereposztás is lesz. Az egyik Munkácsyt Kocsis Dénes, a Budapesti Operettszínház művésze alakítja majd, Puskás Dániel pedig első szereposztásban Pál László festőművészt, Munkácsy barátját alakítja, másodszereposztásban pedig ő is Munkácsyt viszi színpadra.

Koltay Gábor rendező elmondta, hogy a próbák csak január végén kezdődnek, így egy igen feszített felkészülésnek néznek elébe a február 23-i bemutatóig.

Az előttünk lévő darab nem precízen Munkácsy életét dolgozza fel. Nagyon sokat merít a Dallos Sándor-féle könyvből, több motívum lett átemelve a színpadi játékba.

„A szerzők szándékait dicséri, hogy mindezt úgy tették, hogy nem rugaszkodtak el nagyon az eredeti történettől, így nem vált hamissá. Kiegészítették sok vízióval, gondolattal, szöveggel, de az egész beleilleszkedik abba a Munkácsy-képbe, amit az a két hatalmas regény kialakít – árulta el a rendező.

A látványvilággal kapcsolatban elhangzott, egy két részre osztott forgószínpadon mutatják be az előadást, melyben sok jelenet lesz. Ezt kiegészíti majd a zenekari árok, ami szintén látszani fog. A rendező elmondta, az volt a céljuk, hogy egy szép és látványos színpadképet hozzanak létre, ami felidézi Munkácsy Mihály életének állomásait egészen az asztalosinasi éveitől a gazdag, párizsi időszakán át a Parlamentbe készült Honfoglalás című kép megfestéséig.

Via Magyar Nemzet

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!