Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Budapest Bábszínház
2023. 05. 14., 15:00
Társulat:
Groupa Coincidentia, Lengyelország
Fotó: Michał Strokowski
Bábszínház

A szitakötő

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Budapest Bábszínház
2023. 05. 14., 15:00
Társulat:
Groupa Coincidentia, Lengyelország
Szerző:
Anna Andraka, Paweł Chomczyk
Rendező:
Grupa Coincidentia
Koreográfus:
Karolina Garbacik
Díszlettervező: 
Małgorzata Tarasewicz – Wosik
Zeneszerző: 
Jerzy Bielski
Hang: 
Tymon Chomczyk, Krystyna Chomczyk
Zene: 
Robert Jurčo, Bogusław Kasperuk
Szinopszis

Általános félelem – ez lenne a lengyel 'Straszka pospolita' szó szerinti fordítása. Míg ez a népszerű szitakötőfaj a tónál vagy a folyónál is megtalálható, az általános félelmek mindenhol megtalálhatók. Lehetnek nagyobbak, lehetnek kisebbek. Éjjel-nappal leselkednek gyerekekre és felnőttekre. Vajon honnan jönnek? Hogyan hogyan működnek? Miért és mitől félünk? Ezek a kérdések merülnek fel a Coincidentia csoport legújabb előadásában, amely a nézők minden korosztályát meghívja a félelem sajátos laboratóriumába és a félelem lényegének közös felfedezésére.

Ez egy őrült utazás az emberi fej mélységeibe, bizarr álmok, esti mesék, fantáziák és színházi kísérletek kollázsán keresztül. A művészek újraalkotják a színpadon a félelem mechanizmusait különböző konvenciókkal, színpadi improvizációkkal játszva, tudományos szövegek, drámai, valamint hiteles gyermekmesék segítségével. Az előadók széleskörű kifejezési eszközök széles skáláját használják a színészi játéktól, a bábjátékon, az anyagi és vizuális színházon át az élő zenéig, nagy adag humorral és abszurditással ölelve át a darabot. Ez "vicces és ijesztő" bátorítás a félelmek megszelídítésére, nemcsak a kis nézőknek címezve.

Közreműködők
Dagmara Sowa
Paweł Chomczyk
Kiegészítő információk
Időtartam: 70 perc
Felvonások: 1
Korhatár: 6 éves kor felett
A rendező
Groupa Coincidentia

A Grupa Coincidentia egy szabadúszó társulat, amelyet Dagmara Sowa és Paweł Chomczyk (a Białystoki Színházakadémia bábművészeti tanszékének végzősei) alapítottak 2009-ben.

A Coincidentia több mint egy tucat előadást hozott létre olyan művészekkel együttműködve, mint például: Michael Vogel, Łukasz Kos, Christiane Zanger, Paweł Aigner, Michał Walczak, Robert Jarosz, Christoph Bochdansky, Paweł Passini, Robert Drobniuch, Konrad Dworakowski. A Coincidentia előadásait számos európai, ázsiai és észak-amerikai fesztiválon mutatták be, és számos díjjal ismerték el (többek között a Bank of Scotland Herald Angel, az Edinburgh-i Total Theater Award, a poznańi Konteksty Fesztivál nagydíja, a toruńi MFTL nagydíja).

A Coincidentia érdeklődési körének középpontjában a sokféle kifejezőeszközzel rendelkező kortárs színház áll (különös tekintettel a bábszínházra). A Coincidentia állandó jelleggel együttműködik a lipcsei Lindenfels Westfluegel német független szcénával és a Wilde & Vogel Figurentheaterrel.

Befogadó színház
Budapest Bábszínház
Díjak, elismerések
Paweł Chomczyk - legjobb férfi főszereplő a 13. Nemzetközi Bábfesztiválon, Katowice