Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Kaszás Attila terem
2023. 03. 23., 19:30
Társulat:
Croatian Theatre of Pécs
Színház

Bog maskara / Az öldöklés Istene

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Kaszás Attila terem
2023. 03. 23., 19:30
Társulat:
Croatian Theatre of Pécs
Szerző:
Yasmina Reza
Rendező:
Bodonyi József
Díszlettervező: 
Bátonyi György
Jelmeztervező: 
Istvánfi Fruzsina
Szinopszis

Szinte ajándékkal felérő lehetőség Yasmina Reza vígjátékának színpadra állítása. Ez a kortárs francia színmű a frankofon színjátszás teljes történeti örökségből táplálkozik, mert többek között megtalálhatók benne a börleszk-szerű jeleneteket sejtető szituációk, csakúgy mint a finoman elegáns humorba burkolt tűpontos társadalomkritikát megfogalmazó párbeszédek. 

Ezen kortárs darab értelemzésére vállalkozik tehát négy horvát színművész, egy szitkom-szerű tévés produkció keretein belül. Odaadó és koncentrált munkájuk váratlan irányt vesz egy apró közjátéknak köszönhetően, de minden körülmény ellenére következetesen tartani akarják magukat az alapmű szellemiségéhez. Yasmina Reza zseniális vígjátéka, a négy színművész elszánt, odaadással és tehetséggel végzett munkája és a színpad-a-színpadon szituációt átértelmező váratlan esemény olyan elegyet alkot, melyben a humor keveredik a számos nézőpontot felkínáló értelmezési lehetőségekkel.

Közreműködők
Vladimir Andrić
Martina Mandek
Josipa Oršolić
Dejan Fajfer
Đula Beri
Tamás Laurer
Attila Specht
Katica Bunjevac
Jozo Kovačević
Kiegészítő információk
Időtartam: 80 perc
Nyelv: horvát
Felvonások: 1
Korhatár: 16 éves kortól
A rendező
Bodonyi József

Bodonyi József rendező, műfordító, forgatókönyvíró. Egyetemi tanulmányait Németországban végezte, ahol színházi és dokumentumfilm rendezőként, valamint dramaturgként tevékenykedett. Magyarországra visszatérve színházi rendezőként többek között saját műfordításait is rendezte.

A Pécsi Horvát Színházban a „Rózsáim pompásan virágoznak” című darabbal mutatkozott be, melynek szövegét Anton Csehov és Olga Knipper levelezéseiből állította össze.

Befogadó színház
Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség