Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Győri Nemzeti Színház - Nagyszínpad
2023. 06. 10., 19:00
Társulat:
Sava Ognyanov Dráma Színház, Rusze
Fesztivál:
Duna Fesztivál
Színház

Balkan Syndrome

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Győri Nemzeti Színház - Nagyszínpad
2023. 06. 10., 19:00
Társulat:
Sava Ognyanov Dráma Színház, Rusze
Fesztivál:
Duna Fesztivál
Szerző:
Stanislav Stratiev
Rendező:
Nedyalko Delchev
Díszlettervező: 
Petar Mitev
Jelmeztervező: 
Petar Mitev
Koreográfus: 
Tatyana Sokolova
Dramaturg: 
Aglika Oltean
Zeneszerző: 
Plamen Mirchev - Mirona
Szinopszis

A „Balkán szindróma” című darabot 1987-ben írták.

A Szovjetunióban a „peresztrojka” a rendszer megmentésére törekszik. Bulgáriában az elit csendben várja, hogy mindez véget érjen.

A színpadon, ahogy felemelkedik a függöny, egy újabb hazai történet veszi kezdetét, mígnem hirtelen egy férfi bukkan elő a közönség soraiból, majd egy második, egy harmadik, még egy... A színpadon szereplő színészek minden igyekezete a darab folytatása érdekében kudarcra van ítélve. A közelmúltig névtelen emberek nem akarnak tovább hallgatni. Nem hallgathatnak tovább az életük igazságtalanságairól. A „közönség” látni akarja problémáikat, drámáikat.

Egymás után lépnek színpadra. Látjuk az emberek abszurd próbálkozásait, akiket megzavartak a folyamatban lévő változások - az egyedülálló apa, az időjós, a matektanár, az öreglány, a falusi ember, az értelmiségi... Mindenki megosztja problémáit a hallgatósággal, és keresi annak megértését. A színház az emberek spontán haragjának tribünjévé változik.

A végén feltűnik egy félresikerült nászbuli... Véletlenül a közönség, vagyis a való élet veszi át a színházat és ebben a párhuzamos valóságban mindenki felfedi szenvedélyeit, sebeit, vágyait... Mindenki megosztja fájdalmát, félelmét, reményeit.

Közreműködők
Marian Bachev
Ventsislav Petkov
Dona Valova
Ivaylo Draganov
Ivaylo Spasimirov
Yovko Kanev
Katerina Borisova
Evgeniya Yavasheva
Kristiana Tsenkova
Kadri Habil
Krum Berkov
Lyubomir Kanev
Mariana Krumova
Milen Dimitrov
Nadya Bancheva
Todor Lazarov
Yasena Gospodinova
Kiegészítő információk
Időtartam: 120 perc
Nyelv: bolgár nyelven, magyar felirattal
Felvonások: 2
Korhatár: 12
A rendező

1985-ben Nedyalko Delchev irodalmat tanult a Veliko Turnovo Egyetemen, ahol halálra unta magát a kurzusokon, így a következő tanévre a fővárosba költözött, és a Szófiai Egyetem jogi szakán kezdte meg tanulmányait. A következő két évben családja boldogan látta őt bársonyruhában, igazságot hirdetve, és a tiszteletteljes status quo elvárásainak megfelelően teljesített.

A bíróság színpada azonban túl szűknek tűnt Delcsev számára, és hirtelen letért a szülei szerint nagyon ígéretes jogászi pályáról, mivel színházakban, művészmozikban, képzőművészeti galériákban és más nem megfelelő tevékenységben töltötte idejét. Végül teljesen kiábrándította őket azzal, hogy elvégezte a Nemzeti Színház- és Filmművészeti Akadémiát /NATFIZ/… A szégyenletes tény 1992-ben történt. A szomorú eseményen egyikük sem vett részt. Valójában nem volt ilyen esemény, mert az oklevelet a titkára kapta…

A későbbi Delcsev ugyanabban a NATFIZ-ben tanult színházi menedzsmentet és filmtudományt /amelyeket valójában soha nem végzett el, mert a tanulás inkább lelkiállapot, mintsem egy bizonyos diploma megszerzésének folyamata…/

21 éves korában önálló tanulási tervet készített, körülbelül 142 félévből és a diploma megszerzésének várható évéből: 2057.

Publikációk és kutatási érdeklődési körök:

Delcsev nagyon hűtlennek bizonyult a művészetekben, ugyanúgy, mint a tanulmányai során… 17 profi színházi produkcióban, 2 filmben, 5 kiállításon szerepelt… 13 cikket írt a londoni kulturális életről, 1 forgatókönyvet, 1 színdarabot. … Fazekasság, videó, képeslaptervezés is szerepel munkásságában…

Befogadó színház
Győri Nemzeti Színház