Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Gobbi Hilda Színpad
2023. 03. 23., 19:00
Társulat:
Deutsche Bühne Ungarn
Színház

Woyzeck

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Gobbi Hilda Színpad
2023. 03. 23., 19:00
Társulat:
Deutsche Bühne Ungarn
Szerző:
Georg Büchner
Rendező:
Nemanja Petronje
Díszlet- és jelmeztervező: 
Nemanja Petronje
Rendezőasszisztens: 
Palya Noémi
Fények: 
Imre Tibor
Hangmérnök: 
Szebeni Kálmán
Öltöztető: 
Palánki Zsuzsanna
Kellékek: 
Arghavan Shekari
Technikusok: 
Viktor Antal, Kovács Krisztián
Szinopszis

„Minden ember szakadék, szédül, aki belenéz...”

Franz Woyzeck egyszerű közlegény. Házasságon kívül született kisfiát és barátnőjét elkeseredetten szereti. Annak érdekében, hogy családját el tudja tartani, testét áltudományos orvosi kísérletek számára ajánlja fel. Woyzeck szüntelenül hajszolja magát: hogy elég pénzt keressen, hogy szeressék, hogy mindenkinek megfeleljen. Felettese, orvosai is addig hajszolják, amíg ki nem ölnek belőle minden emberséget.

Georg Büchner e drámatöredékében olyan társadalmi modellt állít fel, ami ma is érvényes: nem az egyén terhelhetősége vagy gyengesége áll a középpontban, hanem egy arrogáns és képmutató társadalom erőszakossága, mely a kiváltságokért, a pénzért és a hatalomért folytatott küzdelemben nem rest Woyzeck-et mentálisan és testileg is megtörni. Amikor mindez tragédiába torkollik, az egész nem jelent többet egy újabb tökéletes gyilkosságnál.

Az előadás az Osztrák Kulturális Fórum Budapest támogatásával jött létre.

Közreműködők
Franz Woyzeck - Otto Beckmann
Marie Zickwolf - Sipos Eszter
Kapitány - Földszin Dávid
Drum Major - Dominik Spies
Margreth - Melissa Hermann
Arzt - Niklas Schüler
Ärztin - Paula Donner
Andres - Dezső Horgász
Kiegészítő információk
Időtartam: 80 perc
Nyelv: német nyelven, magyar felirattal
Felvonások: 1
Korhatár: 16 éves kortól
A rendező
Nemanja Petronje

Nemanja Petronje Szerbiában, Zomborban született 1975-ben. 1999-ben szerzett diplomát az Újvidéki Művészeti Akadémián multimédia-rendező szakon, és még tanulmányai közben indult rendezési útjára.

Tanulmányai során a következő darabokat és/vagy filmeket rendezte: "Tear" - saját forgatókönyv szerint, "The Tunnel" - Pär Lagerkvist, "Talk to Me Like the Rain and Let Me Listen" - Tennessee Williams, "Sanja's Case" - kisfilm saját forgatókönyv alapján, "Ah, Joe?!" - Samuel Becket, "Színészi szünet" - Dokumentum-játékfilm saját forgatókönyv alapján.

2008 óta dolgozik a Szerb Nemzeti Színházban. Ott állította színpadra például Slobodan Obradovic Jucuca című darabját (2010).

Nemanja Petronje más színházakkal is együttműködött, ahol az évek során számos előadást rendezett. Művei közül: "OTHELLO ΔΥΣΔΑΙΜΩΝ" (Újvidék Színház, 2012), "Elzát keresik" Israel Horovitz "Hopscotch" című darabja alapján (Színház 34 - Újvidék 2013), "Énekek éneke a Biblia könyve" (Nyugdíjasok Kulturális Művészeti Egyesülete "Isidor Bajic" – Újvidék, 2014).

2016 óta a Magyar Német Színházban dolgozik. A "Júlia kisasszony" (2016), a "Bölcs Nathan" (2016) és a "Sirály" (2020) című produkciók után a "Woyzeck" a negyedik rendezése a Magyar Német Színházban.

Befogadó színház
Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség