Miskolci Nemzeti Színház: A színházcsináló - fotó: Éder Vera
Miskolci Nemzeti Színház: A színházcsináló - fotó: Éder Vera

Görög Lászlóval jön Miskolcra A színházcsináló

Október 15-én, Keszég László rendezésében mutatja be Thomas Bernhard osztrák regény és drámaíró legismertebb színművét, A színházcsinálót a Miskolci Nemzeti Színház. A főszerepben Görög László. 

A színházcsinálóban a hatalmas szenvedélyű alkotó, az író-rendező Bruscon családjával az ausztriai falucskába, Utzbachba érkezik, hogy előadják halhatatlan remekművét, „A történelem kereke” című drámáját. 

A színház belvilágán messze túlmutató helyzetek nyomán a néző eldöntheti, hogy Bruscon személyében egy meg nem értett korszakos zsenit, vagy egy rettenetes despotát, egy önimádó dilettánst tisztelhetünk-e…

Bruscon hatalmas, sokszínű szerepe páratlan lehetőség és feladat az őt alakító színésznek – ez esetben Görög Lászlónak.

„Ez a darab minden olyan témát érint, ami ma is problémája a társadalomnak. Bernhard elképesztő „látnoki” képességekkel rendelkezett, hiszen ma az van, amit ő 1984-ben megírt. Vannak esztétikai és filozófiai megfejtések arról, hogy a világ miért halad abba az irányba, amelybe halad, valamint láthatók nagyon érzékeny és radikális családi jelenetek is ebben a darabban.

Szerettük volna megmutatni, mekkora bűn az, ha a világ nagy problémáiról ilyen összetetten gondolkodó ember, mint Bruscon ennyire kicsinyes is tud lenni. Mindenképp szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy a legfontosabb az, hogy otthon stabilitás legyen” – mondta Keszég László.

„Ez egy olyan darab, aminek ha nem fejtjük meg minden négyzetcentiméterét, akkor nem működik. Ezt nem akartuk megengedni. Görög László és a többi szereplő is nagyon komoly munkát fektetett ebbe a próbafolyamatba. Egy kis buborék született itt az utóbbi hetekben. Teljesen olyan volt ezt a színházi előadást csinálni, mintha 20 évvel ezelőtt lennénk, amikor még nem volt hat valóságshow minden hétköznap minden csatornán, ahol ugyanazt sulykolják belénk, hogy „ezt csináld, ezt gondold” – közölte a rendező.

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.