Prométheusz’22 - fotó: Biró István
Prométheusz’22 - fotó: Biró István

Ljubljanában mutatkozik be a Prométheusz’22

A Prométheusz’22 ljubljanai bemutatójára október 15-én kerül sor az SNT Drama Ljubljana Nagytermében Tompa Gábor rendezésében, majd október 16–22. között további hat alkalommal szerepel még műsoron.

Az Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című tragédiája nyomán, magyar, román, szlovén és angol nyelvű koprodukcióban, az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektje részeként készült előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljubljana közös darabja.

Az előadás kolozsvári bemutatójára a 2021/2022-es évad végén, július 1-jén került sor. „Bátran állíthatjuk, az utóbbi időben kevés ennél jobb, mélyebben ható előadást láttunk a kolozsvári színházban. Különlegességnek számít a soknemzetiségű színészcsapat, amely a próbafolyamat során kiválóan egymásra hangolódott. A látványelemek, a hangeffektusok, a zene hangsúlyozza az előadás mondanivalóját, a gyorsan pörgő események magával ragadják a nézőket is. Ugyanakkor nagyszerű színészek öltik magukra a darab alakjainak személyiségét, a Prométheuszt játszó szlovén Igor Samobor remekül, mély átéléssel alakítja a főszerepet” – írta a bemutató után Nánó Csaba.

A kolozsvári közönség legközelebb november 26-án, szombaton este 7 órától tekintheti meg az előadást az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

Az előadásban Igor Samobor, Domen Novak, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Konstancai Állami Színház), Viola Gábor, Dimény Áron, Kiss Tamás, Pethő Anikó, Román Eszter, Bogdán Zsolt, Vindis Andrea, Kántor Melinda (Kolozsvári Állami Magyar Színház) látható.

Az előadás létrehozásában közreműködott Erwin Șimsensohn (a rendező munkatársa), Carmencita Brojboiu (díszletelemek és jelmezek), Vasile Șirli (zeneszerző), Kali Ágnes (dramaturg), Sinkó Ferenc (koreográfus), Radu Daniel (videóművész), valamint Bocskai Gyopár (látványtervező asszisztens).

Az előadás bemutatójára 2023 januárjában Konstancában is sor kerül, illetve részt vesz majd 2023 februárjában Portóban a São João Nemzeti Színház és az Európai Színházi Unió által szervezett Finisterra Fesztiválon is.

További cikkek
1443011015
Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.