Magyar Teátrumi Társaság
Forrás: Magyar Teátrumi Társaság

Átadták az idei Magyar Teátrum Díjakat

Átadták a színházi háttér- és kiszolgálószakmák dolgozóit elismerő Magyar Teátrum Díjakat a Budapeti Operettszínházban – közölte a Magyar Teátrumi Társaság.

A tájékoztató szerint a 13. alkalommal megrendezett december 19-i esti ünnepi gálán 9 díjat osztottak ki. Elismerést kapott

  • Major Attila, a Karinthy Színház produkciós vezetője;
  • Eötvös Nándor, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ sátormestere;
  • Boldizsár Zsolt, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház szcenikai vezetője;
  • Kenyeri Orsolya, a Thália Színház öltöztető tár vezetője;
  • Szelba István, a Gödöllői Művészetek Háza műszaki vezetője, ügyelője – sorolták.

Nemzetiségi különdíjban részesült Gyorgyev Bránimír, a Magyarországi Szerb Színház művészeti titkára, valamint a kivételes színészi pályákat elismerő Magyar Teátrum Életműdíjat kapott Török Jolán táncpedagógus, táncművész, művészeti szaktanácsadó és Katona Imre rendező. A Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, az első magyar színháztechnikai mérnökről elnevezett Tolnay Pál-díjat Foczmann István nyugalmazott üzemigazgató (Budapesti Operettszínház) vehette át.

A közlemény emlékeztetett, hogy a legnagyobb színházi érdekképviseleti szervezet, a Magyar Teátrumi Társaság több mint egy évtizede alapította a színházi háttérszakmák képviselőit elismerő Magyar Teátrum Díjat. A díj alapítója és ötletgazdája Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ igazgatója – olvasható a közleményben.

Mint írják, a 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjra jelöléshez két, állami díjjal elismert színművésznek és a jelölő színház igazgatójának együttes javaslata szükséges. A díjazottak az elismerő kitüntetéseket a jelölő anyaszínházak igazgatóitól, a Magyar Teátrumi Társaság elnökségi tagjaitól és a gálaestet támogató szervezetek képviselőitől vehették át.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!