Magyar Teátrumi Társaság
Forrás: Magyar Teátrumi Társaság

Átadták az idei Magyar Teátrum Díjakat

Átadták a színházi háttér- és kiszolgálószakmák dolgozóit elismerő Magyar Teátrum Díjakat a Budapeti Operettszínházban – közölte a Magyar Teátrumi Társaság.

A tájékoztató szerint a 13. alkalommal megrendezett december 19-i esti ünnepi gálán 9 díjat osztottak ki. Elismerést kapott

  • Major Attila, a Karinthy Színház produkciós vezetője;
  • Eötvös Nándor, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ sátormestere;
  • Boldizsár Zsolt, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház szcenikai vezetője;
  • Kenyeri Orsolya, a Thália Színház öltöztető tár vezetője;
  • Szelba István, a Gödöllői Művészetek Háza műszaki vezetője, ügyelője – sorolták.

Nemzetiségi különdíjban részesült Gyorgyev Bránimír, a Magyarországi Szerb Színház művészeti titkára, valamint a kivételes színészi pályákat elismerő Magyar Teátrum Életműdíjat kapott Török Jolán táncpedagógus, táncművész, művészeti szaktanácsadó és Katona Imre rendező. A Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, az első magyar színháztechnikai mérnökről elnevezett Tolnay Pál-díjat Foczmann István nyugalmazott üzemigazgató (Budapesti Operettszínház) vehette át.

A közlemény emlékeztetett, hogy a legnagyobb színházi érdekképviseleti szervezet, a Magyar Teátrumi Társaság több mint egy évtizede alapította a színházi háttérszakmák képviselőit elismerő Magyar Teátrum Díjat. A díj alapítója és ötletgazdája Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ igazgatója – olvasható a közleményben.

Mint írják, a 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjra jelöléshez két, állami díjjal elismert színművésznek és a jelölő színház igazgatójának együttes javaslata szükséges. A díjazottak az elismerő kitüntetéseket a jelölő anyaszínházak igazgatóitól, a Magyar Teátrumi Társaság elnökségi tagjaitól és a gálaestet támogató szervezetek képviselőitől vehették át.

További cikkek
A Színházi Olimpia hivatalos megnyitója - fotó: 4K Media Studio
A színházi világ kiválóságainak adtak otthont Magyarország színpadai a 10. Színházi Olimpia idején 2023 áprilisától. A műfajilag sokszínű programsorozat előadásai 200 000 nézőt vonzottak be, és elhelyezték az országot a világ színházi térképén.
Vidnyanszky
A Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést tartott az Eiffel Műhelyházban november 27-én, ahol a résztvevők újraválasztották az eddigi elnököt.
Jan_Fabre_Az_Olumposz_tetejen_900x599
A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 5 – 27.  között rendezi meg a Nemzeti Színház.