Magyar Teátrumi Társaság
Forrás: Magyar Teátrumi Társaság

Átadták az idei Magyar Teátrum Díjakat

Átadták a színházi háttér- és kiszolgálószakmák dolgozóit elismerő Magyar Teátrum Díjakat a Budapeti Operettszínházban – közölte a Magyar Teátrumi Társaság.

A tájékoztató szerint a 13. alkalommal megrendezett december 19-i esti ünnepi gálán 9 díjat osztottak ki. Elismerést kapott

  • Major Attila, a Karinthy Színház produkciós vezetője;
  • Eötvös Nándor, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ sátormestere;
  • Boldizsár Zsolt, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház szcenikai vezetője;
  • Kenyeri Orsolya, a Thália Színház öltöztető tár vezetője;
  • Szelba István, a Gödöllői Művészetek Háza műszaki vezetője, ügyelője – sorolták.

Nemzetiségi különdíjban részesült Gyorgyev Bránimír, a Magyarországi Szerb Színház művészeti titkára, valamint a kivételes színészi pályákat elismerő Magyar Teátrum Életműdíjat kapott Török Jolán táncpedagógus, táncművész, művészeti szaktanácsadó és Katona Imre rendező. A Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, az első magyar színháztechnikai mérnökről elnevezett Tolnay Pál-díjat Foczmann István nyugalmazott üzemigazgató (Budapesti Operettszínház) vehette át.

A közlemény emlékeztetett, hogy a legnagyobb színházi érdekképviseleti szervezet, a Magyar Teátrumi Társaság több mint egy évtizede alapította a színházi háttérszakmák képviselőit elismerő Magyar Teátrum Díjat. A díj alapítója és ötletgazdája Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ igazgatója – olvasható a közleményben.

Mint írják, a 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjra jelöléshez két, állami díjjal elismert színművésznek és a jelölő színház igazgatójának együttes javaslata szükséges. A díjazottak az elismerő kitüntetéseket a jelölő anyaszínházak igazgatóitól, a Magyar Teátrumi Társaság elnökségi tagjaitól és a gálaestet támogató szervezetek képviselőitől vehették át.

További cikkek
1443011015
Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.