Nemzeti Színház - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Nemzeti Színház - fotó: Eöri Szabó Zsolt

Mit visz a bárka?

Egy bárkát választottunk az ünnepi, tizedik Színházi Olimpia és az annak keretében megrendezendő kilencedik Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM jelképéül. Egy bárkát, amelyen – a bibliai párhuzamot is megidézve – átmentjük önmagunkat és az értékeinket. 

A MITEM a 2014-es alapítása óta a párbeszéd, a nyitottság, az egymás iránti kíváncsiság szellemében szerveződik. A mai válságos időkben még fontosabbak a színház képzeletbeli bárkáján átmenteni ezeket az értékeket. A kultúra segítségével kell a párbeszéd hídjait fenntartani, amelyeket a politika lerombol.

Vannak, akik nem lehetnek itt az olimpián. Ukrán barátainknál, akik többször jártak már a MITEM-en, leállt a színházi élet – de amint normalizálódik a helyzet, tavasszal akár az utolsó pillanatban is megteremtjük a lehetőséget, hogy részt vegyenek az olimpián. És nem láthatunk majd orosz előadásokat sem. Valerij Fokin, aki a 2019-es orosz-japán közös rendezésű olimpia főrendezője volt, azt mondta: nem az a fontos, hogy Oroszország részt vegyen az olimpián, hanem hogy legyen olimpia! Amint a politikai helyzet úgy alakul, újra vendégül látjuk az orosz művészeket.

A háborúval összefüggő gazdasági válság okán az olimpia támogatásáról is szót kell ejteni. A magyar kormány az eredetileg megítélt 6,8 milliárd forintról 4,5 milliárdra csökkentette az állam hozzájárulását, ami a jelenlegi helyzetben rendjén való. Ám így is magas színvonalon és változatos programmal rendezzük meg ezt a világszínházi ünnepet. A tengerentúlról kevesebb társulat érkezik, Afrikát a jelen állás szerint csak Algéria képviseli, és meg kell fontolni, hogy a legköltségesebb előadások közül melyeket tudjuk fogadni. De így is: mintegy háromszáz színházi esemény lesz országszerte. Ekkora nemzetközi színházi kínálat még sosem volt Magyarországon!

A program gerincét a MITEM közel negyven előadása adja. De gazdag programok lesznek a csatlakozó budapesti teátrumokban, a vidéki kőszínházakban, a bábszínházakban, bekapcsolódnak a magyar táncélet intézményei, valamint a zenés színházak, amelyek mind külföldi és határon túli előadásokat látnak vendégül. Egy sor fesztivál is szerveződik. Az antropológiai színházak találkozója, az ISTA Pécsváradon várja az érdeklődőket.

Duna-menti városok színházait látja vendégül a győri Nemzeti. A debreceni Csokonai – két elmaradt POSZT után – szemlét szervez, amelyre nemzetközi szakmai közönséget – kritikusokat, fesztiválszervezőket – várnak. Budapesten a Jurányi Ház és a Bethlen Téri Színház eseményei, fesztiváljai képviselik a függetleneket. 

Az olimpia húsvéttól Szent Iván napjáig tart, és egyfajta szakrális ívet is felrajzolunk, többek között a csíksomlyói passiók különféle előadásainak meghívásával. Saját ünnepek szerveződnek a 100 éves Operettszínházban, a 200 éves Miskolci Nemzetiben. És megünnepeljük   a MITEM névadója, Madách Imre születésének 200. évfordulóját. Megszólítottuk a világ színészképzéssel foglalkozó intézményeit Kanadától Anglián át Görögországig, hogy állítsák színre Az ember tragédiája egy-egy színét. Az olimpián mindannyian bemutatják saját verziójukat. A Tragédia szerelmeseként lelkesít, hogy sok-sok különböző nemzetiségű fiatal foglalkozik majd Madách emberiségkölteményével, és azt reméljük, hogy az olimpia nemzetközi közönségével is megismertethetjük drámairodalmunk világraszóló művét. 

A színház bárkája hamarosan kifut. Találkozunk áprilisban!

Vidnyánszky Attila, 

a Színházi Olimpia nemzetközi szervezőbizottságának tagja, a MITEM alapítója és vezetője

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!