Valerij Fokin - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Valerij Fokin - fotó: Eöri Szabó Zsolt

Valerij Fokin: „A színház lehet az újraegyesítés eszköze”

Valerij Fokin orosz rendező, a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottságának tagja, a MITEM Fesztiválok rendszeres résztvevője exkluzív videóüzenetben mondta el gondolatait a 2023-as magyarországi Színházi Olimpia elé.

“A Színházi Olimpia koncepciója egy sokrétű, de számomra mégis egyértelmű filozófia mentén építkezik. A legfontosabb szempont, hogy a világ színházi „terméséből” minél szélesebb merítést tudjunk nyújtani, a tradicionális előadásoktól kezdve a legkísérletezőbb produkciókig, vagyis a színházművészetben manapság tapasztalható irányzatok, tendenciák lehető legszélesebb palettáját próbáljuk megmutatni a közönségnek” – fogalmazott egy korábbi interjújában Valerij Fokin orosz rendező a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottságának tagja, aki ezúttal a 2023-as magyarországi Színházi Olimpia kapcsán küldte el személyes üzenetét.

Valerij Fokin Oroszország népművésze, négy orosz állami díj nyertese, Lengyelországban a művészetek kitüntetett dolgozója. 2003 óta az Alekszandrinszkij Színház művészeti igazgatójaként dolgozik. 2006 óta az Oroszországi Föderáció elnöke mellett működő Kulturális és Művészeti Főtanács elnökségi tagja. A Meyerkhold Központ és az Orosz Színházigazgatók Céhének elnöke. 

További cikkek
1443011015
Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.