Valerij Fokin - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Valerij Fokin - fotó: Eöri Szabó Zsolt

Valerij Fokin: „A színház lehet az újraegyesítés eszköze”

Valerij Fokin orosz rendező, a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottságának tagja, a MITEM Fesztiválok rendszeres résztvevője exkluzív videóüzenetben mondta el gondolatait a 2023-as magyarországi Színházi Olimpia elé.

“A Színházi Olimpia koncepciója egy sokrétű, de számomra mégis egyértelmű filozófia mentén építkezik. A legfontosabb szempont, hogy a világ színházi „terméséből” minél szélesebb merítést tudjunk nyújtani, a tradicionális előadásoktól kezdve a legkísérletezőbb produkciókig, vagyis a színházművészetben manapság tapasztalható irányzatok, tendenciák lehető legszélesebb palettáját próbáljuk megmutatni a közönségnek” – fogalmazott egy korábbi interjújában Valerij Fokin orosz rendező a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottságának tagja, aki ezúttal a 2023-as magyarországi Színházi Olimpia kapcsán küldte el személyes üzenetét.

Valerij Fokin Oroszország népművésze, négy orosz állami díj nyertese, Lengyelországban a művészetek kitüntetett dolgozója. 2003 óta az Alekszandrinszkij Színház művészeti igazgatójaként dolgozik. 2006 óta az Oroszországi Föderáció elnöke mellett működő Kulturális és Művészeti Főtanács elnökségi tagja. A Meyerkhold Központ és az Orosz Színházigazgatók Céhének elnöke. 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!