Valerij Fokin - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Valerij Fokin - fotó: Eöri Szabó Zsolt

Valerij Fokin: „A színház lehet az újraegyesítés eszköze”

Valerij Fokin orosz rendező, a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottságának tagja, a MITEM Fesztiválok rendszeres résztvevője exkluzív videóüzenetben mondta el gondolatait a 2023-as magyarországi Színházi Olimpia elé.

“A Színházi Olimpia koncepciója egy sokrétű, de számomra mégis egyértelmű filozófia mentén építkezik. A legfontosabb szempont, hogy a világ színházi „terméséből” minél szélesebb merítést tudjunk nyújtani, a tradicionális előadásoktól kezdve a legkísérletezőbb produkciókig, vagyis a színházművészetben manapság tapasztalható irányzatok, tendenciák lehető legszélesebb palettáját próbáljuk megmutatni a közönségnek” – fogalmazott egy korábbi interjújában Valerij Fokin orosz rendező a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottságának tagja, aki ezúttal a 2023-as magyarországi Színházi Olimpia kapcsán küldte el személyes üzenetét.

Valerij Fokin Oroszország népművésze, négy orosz állami díj nyertese, Lengyelországban a művészetek kitüntetett dolgozója. 2003 óta az Alekszandrinszkij Színház művészeti igazgatójaként dolgozik. 2006 óta az Oroszországi Föderáció elnöke mellett működő Kulturális és Művészeti Főtanács elnökségi tagja. A Meyerkhold Központ és az Orosz Színházigazgatók Céhének elnöke. 

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.