Fotó: Biró István

A Színházi Olimpia előtt Konstancán vendégeskedik a Prométheusz’22

Harmadik állomásához érkezett a Prométheusz’22 magyar, román, szlovén és angol nyelvű koprodukciós előadás, mely az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektje keretében valósult meg. Az előadást a Színházi Olimpián is láthatjuk majd: június 22-én Gyulán mutatják be.

A Prométheusz’22 című előadás konstancai, és egyben harmadik bemutatójára január 26-án, csütörtökön este 7 órától kerül sor az Oleg Danovszkij Nemzeti Balett és Operaház Nagytermében Tompa Gábor rendezésében, majd január 27-én este 7 órától szintén műsoron szerepel. A magyarországi, június 22-i bemutató után az előadást Kolozsvárott a 2021/2022-es évad végén, július 1-én, míg Ljubjanában a 2022/2023-as évadban, október 15-én láthatják az érdeklődők.

Az Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című tragédiája nyomán készült előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljubljana közös produkciója, amelyről Crenguța Manea a következőket írta:

„Tompa rendezése egy színházi kiáltvány ezekben a kizökkent időkben; az előadás alkotóinak nyíltan vállalt bizakodása a színház hasznosságában, valamint abbéli erejében, hogy kérdéseket intézzen a közösséghez; tulajdonképpen az emberiség részét képező minden nézőtől várt válaszok. Hogyan is lehetne megfékezni szabadesésünket, melynek a degeszre hízott agyrémek mögött álló mohóság, egy telhetetlen mohóság az oka… A mohóság a hírek és nem a tudásvágy iránt; a mohóság a szórakoztatás (!!!) iránt, meg a képtelenség az öröm megélésére; a mohóság, amellyel bedőlünk minden médiasztár hamis örökifjúságának; az egyre valószerűtlenebb sztoriknak… a szenvedéstől való rettegés és a legkisebb kellemetlenségből katasztrófát vizionálás; a függőség, ami ehhez a megszűrt valósághoz láncol és egyre nagyobb képernyők előtti bambulásunk közepette nagyon is képes egész lényünket magába szívni.”

Az előadásban Igor Samobor, Domen Novak, Eva Jesenovec, az SNT Drama Ljubljana és Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu a Konstancai Állami Színház művészei mellett a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatából Viola Gábor, Dimény Áron, Kiss Tamás, Pethő Anikó, Román Eszter, Bogdán Zsolt, Vindis Andrea és Kántor Melinda is látható.

További cikkek
Gulliver - forrás: MITEM
A MITEM-en szereplő Těšínské Színház, Bajka Bábtársulat október 3-i előadását ihlető gondolat, hogy a távoli véleményekkel, gondolkodásmódokkal és szokásokkal való találkozás hasznos, egyszersmind szórakoztató is lehet.
net_Agon_eloadas_eorifoto-48
Erős kezdés egy rendhagyó fesztiválon – a Nemzeti Színház saját produkcióinak sorozatából elsőként az Agónt láthatta a közönség a 10. MITEM-en.
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.