Fotó: Biró István

A Színházi Olimpia előtt Konstancán vendégeskedik a Prométheusz’22

Harmadik állomásához érkezett a Prométheusz’22 magyar, román, szlovén és angol nyelvű koprodukciós előadás, mely az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektje keretében valósult meg. Az előadást a Színházi Olimpián is láthatjuk majd: június 22-én Gyulán mutatják be.

A Prométheusz’22 című előadás konstancai, és egyben harmadik bemutatójára január 26-án, csütörtökön este 7 órától kerül sor az Oleg Danovszkij Nemzeti Balett és Operaház Nagytermében Tompa Gábor rendezésében, majd január 27-én este 7 órától szintén műsoron szerepel. A magyarországi, június 22-i bemutató után az előadást Kolozsvárott a 2021/2022-es évad végén, július 1-én, míg Ljubjanában a 2022/2023-as évadban, október 15-én láthatják az érdeklődők.

Az Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című tragédiája nyomán készült előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljubljana közös produkciója, amelyről Crenguța Manea a következőket írta:

„Tompa rendezése egy színházi kiáltvány ezekben a kizökkent időkben; az előadás alkotóinak nyíltan vállalt bizakodása a színház hasznosságában, valamint abbéli erejében, hogy kérdéseket intézzen a közösséghez; tulajdonképpen az emberiség részét képező minden nézőtől várt válaszok. Hogyan is lehetne megfékezni szabadesésünket, melynek a degeszre hízott agyrémek mögött álló mohóság, egy telhetetlen mohóság az oka… A mohóság a hírek és nem a tudásvágy iránt; a mohóság a szórakoztatás (!!!) iránt, meg a képtelenség az öröm megélésére; a mohóság, amellyel bedőlünk minden médiasztár hamis örökifjúságának; az egyre valószerűtlenebb sztoriknak… a szenvedéstől való rettegés és a legkisebb kellemetlenségből katasztrófát vizionálás; a függőség, ami ehhez a megszűrt valósághoz láncol és egyre nagyobb képernyők előtti bambulásunk közepette nagyon is képes egész lényünket magába szívni.”

Az előadásban Igor Samobor, Domen Novak, Eva Jesenovec, az SNT Drama Ljubljana és Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu a Konstancai Állami Színház művészei mellett a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatából Viola Gábor, Dimény Áron, Kiss Tamás, Pethő Anikó, Román Eszter, Bogdán Zsolt, Vindis Andrea és Kántor Melinda is látható.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!