Dekameron - fotó: Piti Marcell
Dekameron - fotó: Piti Marcell

Dekameron 2023

A 10. Színházi Olimpia keretében a Budapest Bábszínház először rendezi meg az ABSTRACT – Nemzetközi Kortárs Bábfesztivált, miközben elkezdődtek a társulat legújabb előadásának, a Dekameron 2023-nak a próbái is.  

Szikszai Rémusz rendező tíz kortárs magyar író – Fábián Péter, Gimesi Dóra, Háy János, Jászberényi Sándor, O. Horváth Sári, Parti Nagy Lajos, Székely Csaba, Szikszai Rémusz, Tasnádi István és Závada Péter ­­– tíz történetét állítja színpadra.

1348-ban, egy világjárvány idején tíz fiatal vidékre menekült a pestis elől. Bezárkóztak, vártak, és történeteket meséltek, hogy elüssék az időt. Ez volt Boccaccio Dekameronjának alaphelyzete. Novellái máig szórakoztatnak, megrendítenek és gyönyörködtetnek, miközben pontos lenyomatot adnak a korról, amelyben születtek.

2023-ban egy világjárvány idején, egy háború és egy válság árnyékában mindannyian ismerjük ezt az állapotot. Ezért itt az ideje, hogy létrejöjjön a 21. század Dekameronja a Budapest Bábszínház Nagyszínpadán. Szórakoztató és megrendítő, elborzasztó és gyönyörködtető történetek, amelyek talán lenyomatot adhatnak majd a korról, amelyben születtek.

Szereplők: Ács Norbert, Barna Zsombor, Bartha Bendegúz, Blasek Gyöngyi, Ellinger Edina, Fodor Tamás m.v., Hannus Zoltán, Kovács Judit, Pallai Mara, Pethő Gergő, Podlovics Laura, Spiegl Anna, Tatai Zsolt

  • Dramaturg: Gimesi Dóra
  • Zeneszerző: Dinyés Dániel
  • Mozgás: Hojsza Henrietta
  • Bábtervező: Hoffer Károly
  • Díszlettervező: Zöldy Z Gergely
  • Jelmeztervező: Szelei Mónika
  • Mozgóképtervezők: Varga Vince, Horesnyi Máté

A 10. Színházi Olimpia keretében a Budapest Bábszínház először rendezi meg az ABSTRACT – Nemzetközi Kortárs Bábfesztivált, amiről ide kattintva lehet bővebben olvasni.

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.