Ezeket a kortárs táncelőadásokat már biztosan láthatjuk a Színházi Olimpián

A 10. Színházi Olimpia változatos programjai között több fesztivál is található, amelyek keretében többek között a tánc színes műfajait felölelő előadásokat mutatnak be kiemelkedő hazai és nemzetközi társulatok.

Az ország számos városában – Budapesten, Szombathelyen, Gyulán, Kisvárdán, Pécsett, Veszprémben és Miskolcon – ki-ki megtalálhatja a számára legkedvesebb műfajt az előadások közül. Három részes ajánlónkban elsőként a modern, kortárs táncelőadásokat szemlézzük.

Luxurîa

A 2017-ben létrehozott Barcelona Flamenco Ballet társulata a Luxurîa című, David Gutiérrez által koreografált, számos díjjal kitüntetett előadásával érkezik a Színházi Olimpiára, amelyet három városban – Szombathelyen, Kisvárdán és Gyulán is – láthat a közönség. 

A Luxurîában minden van: szexbotránytól a mélységes döbbenetig – az előadás ugyanakkor a hagyományos és modernebb, kortárs flamenco tánc innovatív kombinációját nyújtja, aminek köszönhetően kétségkívül az utóbbi évek egyik leglátványosabb színpadi produkciójának számít.

Az előadás cselekményének középpontjában egy férfi áll, aki életének különböző konfliktusait tapasztalja meg. A férfi sikeres művész, és ellenállhatatlanul vonzó a hölgyek számára. Azonban amikor élete nagy szerelmével találkozik, ráébred, hogy semmi nem olyan egyszerű, amilyennek látszik.

Pardes

A már harmadik évtizede létező, lenyűgöző művek egész repertoárjával dolgozó izraeli modern tánc társulat, a Vertigo Dance Company Pardes című előadását Noa Wertheim alkotta meg. 

A szerző-koreográfus olyan műalkotást hozott létre, amelyben a test összekapcsolódik a táncosok belső, spirituális rétegeivel, zenéjét pedig a világhírű ütőhangszeres művész, Itamar Doari szerezte. A Wertheim sajátos táncnyelvével készült Pardest (a héber szó jelentése: gyümölcsöskert) két helyszínen, Miskolcon és Budapesten láthatja a közönség.

HA DÔ

Szintén a Nemzeti Táncszínházban látható a Bozsik Yvette Társulat előadásában Tadashi Endo HA DÔ című butoh-produkciója is, amely Brazília és Németország után Magyarországon mutatott be a világhírű koreográfus 2019-ben, az akkor 25 éves Bozsik Yvette Társulat előadásában

A közös bemutató egy hároméves együttműködés végeredménye Tadashi Endo és a Bozsik Yvette Társulat között, amelyet több intenzív butoh-workshop előzött meg Budapesten. Az előadás a modernkori háborúk szenvedőinek és halottainak mementója.

Yeled / Shoot me

Az izraeli Aterballetto társulat Yeled / Shoot me című produkciója két fiatal koreográfus, az izraeli Eyal Dadon és az olasz Diego Tortelli munkáját dicséri. Az Aterballetto tizenhat táncosát az előbbi gyermeki egzotikumába és az utóbbi pozitív fiatalságába kalauzolja. 

Dadon Yeled – ami héberül gyermeket jelent – című előadása az ősi ártatlanság elvesztéséről szóló táncos reflexió. Egy vizsgálat, amelynek célja, hogy kiderítsük, mikor következett be ez a változás, de arra is irányul, hogy felfedezzük, mi maradt meg abból a képességünkből, hogy kicsik maradjunk egy olyan világban, amely csak felnőtteknek készült. Mikor volt az a pont, amikor elvesztettük az ártatlanságunkat, és miért?

Shoot me Tortelli alkotása az angol Spiritualized rockegyüttes zenéjére és Jim Morrison néhány felvételére készült. A zene és a tánc egy történet nélküli darabot alkot, amely képzeletet és érzelmeket nyit meg. Egy mű, amely közvetlen párbeszédet akar teremteni a színpadon álló táncosok és a közönség között: a csábítás, a tekintetek, az izzadtság-játéka, az érzékek megtámadása és óda a testhez, azonos levegő belélegzése, a verejték, a könnyek, a düh, a büszkeség belélegzéséhez. Az Aterballetto a Nemzeti Táncszínház színpadán két alkalommal látható majd áprilisban.

Máté passió 2727

Az egri Gárdonyi Géza Színház vendégeként mutatkozik be az izraeli Kamea Dance Company, akik Máté passió 2727 című előadásukkal érkeznek a Színházi Olimpiára. A Máté passió 2727 egy nemzetközi balettprodukció: Johann Sebastian Bach klasszikusát Tamir Ginz koreográfus álmodta modern keretek közé. 

Az emberiség még mindig fájdalmasan, zavarodottan, siránkozva várja a Messiást? Felkészültünk-e rá? A koreográfus célja, hogy ezzel az előadással hidat építsen a nemzetek és vallások közé, ebben az új világban, ahol mindenki Jézus, és Jézus egy közülünk.

Az előadásokról bővebb információ a Programnaptárban ide kattintva.

További cikkek
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.
Janos kiraly
Shakespeare királydrámájának groteszk átiratát, Friedrich Dürrenmatt János király című darabját mutatja be március 24-én a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat. A teátrum A nép ellensége és Az ördög próbája című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.