Fotó: Mészáros Zsolt - wssz.hu

Sándorok és Júliák – Petőfi Sándor előtt tiszteleg a Weöres Sándor Színház

A Weöres Sándor Színház 2022-ben csatlakozott először az Ádámok és Évák elnevezésű országos középiskolai színházi játékhoz. A teátrum a Színházi Olimpia befogadószínházaként a Barcelona Flamenco Ballet és a Teatrul Figura Stúdió Színház előadásait látja vendégül. 

Idén is mozgósították a középiskolákat: osztályok, baráti társaságok és színjátszó csoportok jelentkezését várták. A téma ezúttal a 200 éve született Petőfi Sándor és Szendrey Júlia örök szerelme. Az Ádámok és Évákból így lett a seregszemle címe Sándorok és Júliák.

Az iskolák képviselői ősszel kiválaszthatták azt a jelenetet, amelyik a legközelebb állt hozzájuk. A színpadi megvalósítást a csoportok fantáziájára bízták, ám szakmai és színpadtechnikai segítséget minden résztvevőnek biztosítottak. A fesztiválon nincs rangsorolás, a cél, hogy a diákok jobban megismerjék a magyar irodalom egyik klasszikusát és közelebb kerüljenek a színház világához. A játékot követően a csoportok igény esetén írásos szakmai értékelést kapnak. A fesztivál szervezője és rendezője Németh Gyöngyi színház-drámapedagógus.

2023-ban a Sándorok és Júliák középiskolai színházi játék január 21-én, 14.00 órakor kezdődik Szombathelyen, az Agora Sportház színpadán. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Weöres Sándor Színház Közönségszolgálati- és Jegyirodájában személyesen (Szombathely, Király utca 11.) telefonon +36 94 318 738 , vagy a [email protected] email címen 2023. január 9-18. között lehet.

A rendezvény védnökei: dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere és Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója.

A Sándorok és Júliák középiskolai színházi játék Szombathely kultúra napi programjának része. A fesztivált követően az Agora Sportházban 18 órakor kezdődik a MAGYAR KULTÚRA NAPJA – DÍJÁTADÓ GÁLA.

(Via wssz.hu)

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.