Sikerrel zárult a 8. Pajtaszínházi Szemle a Nemzeti Színházban  

Idén 8. alkalommal tartották meg a Pajtaszínházi Szemlét, melynek most is a Nemzeti  Színház adott otthont január 21-én és 28-án. A teátrum legközelebb a Színházi Olimpia gerincét képező MITEM fesztiválnak ad otthont.

A Szemle alkalmával a 19 vármegye 19  településének színjátszócsoportja mutathatta be az elmúlt hónapok során megvalósított  előadását. A programban a komédiától kezdve, a dokumentumszínházi darabon,  bűnmegelőzési vígjátékon, mesén át a szociodrámáig a legkülönfélébb színpadi műfajok  szerepeltek. 

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésében  megvalósuló és a Nemzeti Színház által támogatott program záróeseménye a Pajtaszínházi  Szemle, melyet minden évben a Magyar Kultúra Napja előtt is tisztelegve, a jeles dátum  környéki hétvégéken tartanak. 

A Pajtaszínházi Program célja a régen igen jelentős magyar falusi színjátszó hagyományok  újraélesztése, melyet 2015-ben a Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezésére a Magyar  Teátrumi Társaság együttműködésével és a Nemzeti Színház támogatásával indítottak el.  

A projektbe minden évben Magyarország 19 vármegyéjének egy-egy települése kerül  bevonásra. Az így született pajtaszínházi közösségek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra a  Nemzeti Színház stúdiószínpadain a Szemle során. A produkciók megvalósulását a Magyar  Teátrumi Társaság színész és drámapedagógus mentorai segítik, végigkísérve az alkotó  folyamat minden állomását a tervezéstől a próbafolyamatokon át egészen a megvalósulásig.  

Az VIII. Pajtaszínházi szemlén bemutatkozott települések: Bakonszeg (Hajdú-Bihar megye), Dunavarsány (Pest megye), Eger – Felsőváros (Heves megye), Jakabszállás (Bács-Kiskun  megye), Kővágóörs (Veszprém megye), Mihálygerge (Nógrád megye), Nagydobsza (Baranya  megye), Nemesbikk (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Nyírbogát (Szabolcs-Szatmár-Bereg  megye), Rajka (Győr-Moson-Sopron megye), Ruzsa (Csongrád-Csanád megye), Ságvár (Somogy  megye), Sárkeresztúr (Fejér megye), Sorkikápolna (Vas megye), Szeghalom (Békés megye),  Tatabánya – Felsőgalla (Komárom-Esztergom megye), Tiszasüly (Jász-Nagykun-Szolnok  megye), Újireg (Tolna megye), Vasboldogasszony (Zala megye). A legkisebb település a 229 fős  Sorkikápolna, a legnagyobb pedig a 17 300 fős Eger-Felsőváros (Felsővárosi Lakótelep) volt. 

A program koncepcióját, előzményeit és eredményeit január 21-én Vidnyánszky Attila, a  Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke; Szedlacsek Emília, a  Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója; Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti  Táncegyüttes művészeti igazgatója; Mező Gábor, Sorkikápolna polgármestere és Szabó Ágnes, a  Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora mutatta be. 

Január 28-án pedig Szabó Ágnes mellett Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai  igazgatóhelyettese; Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, a Színház- és  Filmművészeti Egyetem rektora és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója  nyitotta meg a szemlét. 

Az elmúlt 8 évben, a projekt kezdete óta összesen 138 település vett részt a programban, ahol  ennek köszönhetően felelevenedtek a helyi színjátszás hagyományai, létrejöttek vagy újra  szerveződtek a helyi színjátszókörök. Az alkotóközösségek rendszeres együttléteinek  közösségfejlesztő hatása is megmutatkozott, melynek köszönhetően új közösségi aktivitások  indultak el.

További cikkek
1443011015
Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.