Színes programokkal készül a veszprémi teátrum az EKF nyitóeseményére

2023. január 21-én hivatalosan, ünnepélyes körülmények között kerül megnyitásra az Európai Kulturális Fővárosa év, melyre a Veszprémi Petőfi Színház is több programmal készül január 21-22. között. A város a 10. Színházi Olimpia számos előadását befogadja

Január 21-én délelőtt Veszprém város legkülönlegesebb helyszínein jelenik meg a magyar virtus, a Hungarikum műfaj, a magyar operett! A magyar szíveket megdobogtató, a lábakat megmozgató, az operett irodalom kiemelkedő alkotásait felvonultató műsor várja Önöket 11 órától a Kossuth utcán az EKF pont előtt, 12 órától a Balaton Pláza területén, 13 órától pedig a Stop Shopnál.

16 órától a színház előcsarnokában kialakított vers-stúdióban, a teátrum névadója születésének 200. évfordulója alkalmából elindított Minden napra egy Petőfi kezdeményezés 21. részét veszik fel. A szavalást a színház Facebook oldalán élőben közvetítik. 19 órától a Veszprémi Petőfi Színház nagyszínpada igazi cirkuszi poronddá válik Kodák Anna és Zsilák Olivér Éva almája című előadása során. A látványos műsor az emberiség teremtését követi végig sajátos módon a cirkuszművészet különböző zsánerein keresztül: páros akrobatika, hajlékonyság, labda- és karika manipuláció, erő, ügyesség, légtorna és komikum. Jegyek ide kattintva válthatók.

Január 22-én 17 órától hagyományosan a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett Ádámok és Évák Ünnepe veszi kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház színpadán. A kezdeményezés során veszprémi óvodai, általános- és középiskolai csoportok a 200 éves Himnusz tiszteletére című és tematikájú előadását láthatja a közönség. Az előadás megtekintése ingyenes, azonban jegyhez kötött! 18 órától a fáklyákkal kivilágított Színházkertben az Együtt szaval Veszprém elnevezésű program veszi kezdetét. Várnak minden kedves veszprémi lakost, magyar költészet kedvelőt, szavalni vágyót, hogy a Himnusz 200. születésnapja alkalmából együtt szavalják el a magyar nép himnuszát!

További cikkek
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.
Janos kiraly
Shakespeare királydrámájának groteszk átiratát, Friedrich Dürrenmatt János király című darabját mutatja be március 24-én a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat. A teátrum A nép ellensége és Az ördög próbája című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.