Fotó: François Passerini

Többszörösen díjazott táncelőadások a Színházi Olimpián

Folytatjuk a Színházi Olimpia keretében bemutatkozó kortárs táncelőadások szemlézését. Ezúttal erdélyi, szlovén, görög és francia társulatok produkcióit ajánljuk figyelmükbe. Ajánlónk első részét itt olvashatják.

[email protected]

Az egyetlen erdélyi hivatásos mozgásszínházként működő M Studio a [email protected] című előadással érkezik a Nemzeti Táncszínház meghívására, amely Shakespeare klasszikus tragédiájának kortárs módon történő rekontextualizálása és újraértelmezése. A produkció megőrzi a tragédia atmoszférájának lényegét, de Fren_Ák sajátos szcenikai és koreográfiai nyelvén keresztül sikerül a társadalmi-eredeti drámát a belső-érzelmi tragédiára fókuszálni.

Fren_Ák koncepciója a történet mélyebb rétegeibe kíván hatolni, a drámából a társadalmi ellentétek helyett a szereplők belső vívódásait ragadja meg. A rendezőt a felszín alatt húzódó feszültség foglalkoztatja, a két egyén összeütközését mutatja be, akik a fogyasztói társadalom által eltorzított vágyaikba és illúzióikba vannak bebörtönözve. Az ember marionett-bábuként idegenedik el környezetétől, közösségétől, társától és végül önmagától.

Lift  

Az M Studio másik, Lift című produkciója – amely Fehér Ferenc, budapesti táncos és koreográfus, a magyar kortárs táncművészet egyik meghatározó alakjának munkája – számtalan díjat érdemelt. Az előadás igazi nemzetközi sikersztorivá vált a társulat történetében.

A 2018-as bemutató óta négy kontinenst jártak be vele, így egy fontos célkitűzésük valósult meg: világszerte betekintést nyújtani Sepsiszentgyörgy sokszínű kulturális kínálatába. Az előadást a Színházi Olimpia keretében májusban láthatjuk majd Veszprémben.

A franco-katalán művészeti irányzatot képviselő Baro d’evel társulat című előadásának az Agóra Veszprém ad otthont: a Camille Decourtye és Blaï Mateu Trias által koreografált és előadott produkció során két ember és egy pajzsos varjú vezeti egymást egy különös, érzékeny és költői balettben, amelyben minden test nyomot hagy maga után, és amelyben minden történetet megírnak.

A nyers és csupasz gesztus testek és hangok, ritmusok és táncok, hanyatlás és lendület között. Az életünk hátterében játszódó nyelvet tárja fel előttünk, amelyben nincsenek szavak, sem pontok. Kifordítja a belső világunkat, mint egy kesztyűt, arra ösztönözve bennünket, hogy szemügyre vegyük önmagunkat a gesztusaink formálta felszín változékony tükrében. Az itt és most jelenére ráközelítő új értelmet ad elfeledett, impulzív gesztusainknak, görcsös rángásainknak, sikolyoknak, bármilyen, bármi áron megélt életeknek.

INK

A MITEM fesztivál részeként megvalósuló INK című előadás a görög Dimitrisz Papaioannou munkája. Az előadás két és fél évig turnézott 4 kontinensen, 23 országban és 38 városban. A produkció 2017-ben elnyerte az Európai Színházi Díj különdíját, Papaioannout pedig 2019-ben jelölték az Olivier- díjra a Kimagasló eredmény a táncművészetben kategóriában.

Papaioannou, a lenyűgöző táncos Šuka Horn kíséretében egy párbajba torkolló duett során a valóság határait kutatja a sci-fi és a horror szűrőjén keresztül. Az eredmény egy lebilincselő hajsza, egy rémálomszerű hajtóvadászat… avagy csak mi próbálunk megszökni saját tudatalattink elől? Papaioannou produkciója a Nemzeti Színház színpadán kerül bemutatásra.

Immaculata

A Szlovén Nemzeti Színház vendégelőadásaként érkezik az Immaculata című produkció a tatabányai Jászai Mari Népszínházba. A produkció a világhírű szlovén színházi rendező, Tomaž Pandur emlékére született testvére, Livia Pandur rendezésében.

Pandur életművét rendkívül nehéz, szinte lehetetlen lezárni: olyan rendező, akinek művészi opusza meghatározta a szlovén színházat és világszínvonalon is jelentős volt. Mindvégig hű maradt alkotói hitvallásához és egyedi stílusához, önzetlenül osztva meg vízióit, álmait, magányát, félelmeit és lelkesedését munkatársaival és pályatársaival. Az ő Immaculatája nyitotta volna meg az idei maribori drámai évadot, és legalább egy kicsit visszatért volna oda, ahol több mint harminc évvel ezelőtt minden kezdődött.

Az előadásokról bővebb információ a Programnaptárban ide kattintva.

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.