Tompa Gábor - forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház
Tompa Gábor - forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

Színháztól színházig – 36 interjú Tompa Gáborral címmel jelent meg kötet

A 8. Interferneciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon mutatták be a Bookart Kiadó gondozásában megjelent Színháztól színházig – 36 interjú Tompa Gáborral című interjúkötetet. 

“Aki Tompa Gáborral készült interjúkat olvas, nem csak Tompa Gábort ismeri meg jobban. Aki Tompa Gáborral készít interjút, azt is megtapasztalhatja, nem ő a kérdező, csupán: a kérdezett. Világot látott munkáival Tompa őt is kérdezi, választás elé állítja, rákérdezésre készteti.

Az interjúkészítő olyan szereplő, aki hagyja, hogy Tompa Gábor kérdésfelvetései átformálják, hosszabb vagy rövidebb távon, mindazt, amit a világról gondolhat, ennek okán fogalmazódnak meg az interjúkészítő kérdései is.

A világra való rákérdezés ebben a kötetben is Tompa Gábortól indul, átformálódik az intejúkészítők megformálásában, és ismét eljut céljához: a mindenkori nézőhöz, a mindenkori olvasóhoz”– írta Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője a könyv ismertetőjében.

„Én nem azt tartom fontosnak, hogy haladjunk mindig a legújabb trendekkel vagy divatokkal. Azt gondolom, hogy attól, hogy valamit megbélyegzünk dokumentarista vagy művészszínháznak, ezek még mind megférnek egymás mellett. Ha valóban működő, érvényes, igaz, hiteles, hatni tudó művek jönnek létre, mindig a műközpontúságot gondolom fontosnak ahelyett, hogy a különböző ráaggatott rétegek szerint ítéljük meg. Ugyanez történik, azt hiszem, a mai világban. Nincsenek igazi párbeszédek a tárgyról, hanem szélsőséges reakciók vannak. A táborok egymás között nem folytatnak párbeszédet, és valahogy a színháznak az lenne a dolga, hogy ösztönözze ezt a párbeszédet” – mondta a kötet bemutatója alkalmával Tompa Gábor.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!