Fotó: François Passerini

25 éves jubileumára készül a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál 

Az Európa Kulturális Fővárosa évadban 25. alkalommal ad otthont Veszprém városa a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztiválnak. Az eseményen egyértelműen a táncé a főszerep, de képviseltetik magukat a táncművészethez kapcsolódó bábszínház- és zeneművészet alkotói is. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros cím eredményeképp a fesztivál erős hazai és nemzetközi programmal várja az érdeklődőket. 

A fesztivál rangját bizonyítja, hogy az ország másik jelentős kulturális eseménye, a 10. Színházi Olimpia három produkciót is programjába emelt: a Baro d’evel: , a Compagnie Belova–Iacobelli: Tchaïka és az M-Stúdió: Lift című előadásait.

Az idén negyed évszázados jubileumára készülő fesztiválon május 15. és 21. között, négy színházi helyszínen, a város utcáin és terein nyolc külföldi és számos hazai produkció lép majd fel. A programkínálat tükrözi a táncművészet mai trendjeit. A tiszta tánc nyelvén megszólaló előadások mellett gazdagon kínál crossover, összművészeti produkciókat is, amelyekben más művészeti ágak elemei is megjelennek. 

Kiemelkedő nemzetközi hírű produkciók képviselik ezt az irányt, mely produkciókban szervesen együtt él a színház, a tánc, a digitális művészet és a képzőművészet hatásrendszere. Különleges táncművészeti élményt kínál a Compagnie Parc Motifs című darabja, a Szegedi Kortárs Balett Carmina Buranája, a FrenÁk Társulat Fiúk című előadása és a Hodworks Pirkad című performansza. 

Nagyszínházi, stúdiószínházi, utcaszínházi játszótéri előadások mellett Lajkó Félix hegedűkoncertje és az Anima Sound System Mihály című, a 250 éve született Csokonai Vitéz Mihályt rap-stílusban bemutató produkciója színesíti a kínálatot.

Nem feledkezünk meg a gyerekekről sem: Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat: Kerekutca mesejáték című produkciója ígér feledhetetlen szórakozást zenében, táncban egyaránt.

További cikkek
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.
Janos kiraly
Shakespeare királydrámájának groteszk átiratát, Friedrich Dürrenmatt János király című darabját mutatja be március 24-én a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat. A teátrum A nép ellensége és Az ördög próbája című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.