Fotó: Juhász Éva - operett.hu

Centenáriumi hétvégét rendeztek az Operettszínházban

Három napon át ismét ünnepi díszbe öltözött a Budapesti Operettszínház: 62 szólista, 3 karmester, a Színház teljes zenekara, énekkara, balettkara és musical együttese állított emléket az elmúlt 100 évnek. Az Operettszínház a 10. Színházi Olimpián a Csárdáskirálynő Fesztivállal képviselteti magát. 

A legendás produkciók mellett a jelenlévők mindhárom este nyíltszíni tapssal köszöntötték a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett művésznőt, Lehoczky Zsuzsát – aki Rónay Pál karnagy úrral együtt már 60 esztendeje szolgálja hűséggel a Budapesti Operettszínházat.

“Az 1894-ben a Somossy Károly által megálmodott és megépített Orfeumból 1922. december 23-án színház-, majd 1923. február 9-én hivatalosan Operettszínház lett, Fővárosi Operettszínház. Így a Népszínház és a Királyszínház után állandó kőszínházi otthonra lelt az a csodálatos összművészeti műfaj, amely egyszerre nemzeti és egyetemes, a magyar operett! Azért gyűltünk ma össze, hogy együtt ünnepeljük az elmúlt sikeres száz esztendőt!” – köszöntötte Kiss-B. Atilla főigazgató a közönséget, majd köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, “hogy ez a csodálatos intézmény sikerrel működjön, éljen és virágozzék!”

A gálán a színház teljes társulata részt vett, sokan közülük, a teátrumhoz hasonlóan, kerek évfordulót ünnepeltek: Benkóczi Zoltán, Domonkos Zsuzsa, Oszvald Marika, Kapeller Anasztázia, valamint Virágh József 50 éve kezdték el munkájukat az Operettszínházban, Fischl Mónika, Faragó András, Janza Kata, Szendy Szilvi és Peller Károly 25 éve tagjai az intézménynek.

A különleges este műsorában a száz év repertoárjából hangoztak el ikonikus operett- és musical slágerek, valamint jelenlegi előadásainkból és archív felvételekből láthattak összeállítást a nézők. A nagyszabású gálaestet az MTVA rögzítette és hamarosan Önök is láthatják az M5 műsorán.

A teátrum a 10. Színházi Olimpia keretében Budapestre hívja a Csárdáskirálynő nemzetközi feldolgozásait.

(Via operett.hu)

További cikkek
Forrás: 4K Media Studio
A 10. Színházi Olimpia  által nyújtott szakmai lehetőségekről tartottak tájékoztatást március 30-án a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói számára.
Maszk
A maszk útjának athéni állomásán Theodórosz Terzopulosz olimpia alapítót színházában, az Attiszban is meglátogatta stábunk. Videóízelítő a görög rendezőóriás színházi szentélyében töltött időről.
Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar
A Müpa Budapest A kétkedő szellem című koncerttel vesz részt a 10. Színházi Olimpián, aminek kapcsán Káel Csaba vezérigazgatót és Szomolányi Janinát, a Bartók Tavasz Művészeti Hetek operatív igazgatóját kérdeztük.