Fotó: Juhász Éva - operett.hu

Centenáriumi hétvégét rendeztek az Operettszínházban

Három napon át ismét ünnepi díszbe öltözött a Budapesti Operettszínház: 62 szólista, 3 karmester, a Színház teljes zenekara, énekkara, balettkara és musical együttese állított emléket az elmúlt 100 évnek. Az Operettszínház a 10. Színházi Olimpián a Csárdáskirálynő Fesztivállal képviselteti magát. 

A legendás produkciók mellett a jelenlévők mindhárom este nyíltszíni tapssal köszöntötték a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett művésznőt, Lehoczky Zsuzsát – aki Rónay Pál karnagy úrral együtt már 60 esztendeje szolgálja hűséggel a Budapesti Operettszínházat.

“Az 1894-ben a Somossy Károly által megálmodott és megépített Orfeumból 1922. december 23-án színház-, majd 1923. február 9-én hivatalosan Operettszínház lett, Fővárosi Operettszínház. Így a Népszínház és a Királyszínház után állandó kőszínházi otthonra lelt az a csodálatos összművészeti műfaj, amely egyszerre nemzeti és egyetemes, a magyar operett! Azért gyűltünk ma össze, hogy együtt ünnepeljük az elmúlt sikeres száz esztendőt!” – köszöntötte Kiss-B. Atilla főigazgató a közönséget, majd köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, “hogy ez a csodálatos intézmény sikerrel működjön, éljen és virágozzék!”

A gálán a színház teljes társulata részt vett, sokan közülük, a teátrumhoz hasonlóan, kerek évfordulót ünnepeltek: Benkóczi Zoltán, Domonkos Zsuzsa, Oszvald Marika, Kapeller Anasztázia, valamint Virágh József 50 éve kezdték el munkájukat az Operettszínházban, Fischl Mónika, Faragó András, Janza Kata, Szendy Szilvi és Peller Károly 25 éve tagjai az intézménynek.

A különleges este műsorában a száz év repertoárjából hangoztak el ikonikus operett- és musical slágerek, valamint jelenlegi előadásainkból és archív felvételekből láthattak összeállítást a nézők. A nagyszabású gálaestet az MTVA rögzítette és hamarosan Önök is láthatják az M5 műsorán.

A teátrum a 10. Színházi Olimpia keretében Budapestre hívja a Csárdáskirálynő nemzetközi feldolgozásait.

(Via operett.hu)

További cikkek
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.
A kaposvári Csiky Gergely Színház - fotó: Varga György / MTI
A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseménye, az Országos Színházi Találkozó 2024. június 10. és június 16. között Kaposváron kerül megrendezésre.