Fotó: Kállai-Tóth Anett

Elkezdődtek a Ványa bá próbái a Thália Színházban

Március 24-én mutatják be a Thália Télikertben Anton Csehov klasszikusát Ványa bá címmel. A teátrum a Harag György Társulat Csongor és Tünde előadását fogadja be a 10. Színházi Olimpián.

A 19. század orosz irodalmának, később a világ drámairodalmának egyik meghatározó alakjának Ványa bácsi című drámáját először a moszkvai Művész Színház mutatta be 1899-ben. A Thália Télikertben a mű Hamvai Kornél fordításában, Kelemen József rendezésében, a címszerepben Görög Lászlóval kerül színpadra.

Ványa imádott húgát Alekszánder vette feleségül. Ványa álmát, a tudományos karriert Alekszánder teljesítette be. Ványa dolgozott a családi birtokon, a pénzt Alekszándernek küldte. Ványa szerelmét a megözvegyült Alekszánder vette feleségül. Helyette él ez a másik? A hírre, hogy Alekszánder a házat is eladná a feje fölül, Ványa felkapja a régi revolvert. Két golyó maradt benne…

Csehov klasszikusában mindenkinek a boldogtalanságáért Alekszánder a felelős, de Alekszánder még ettől se boldog. Emiatt meg kéne ölni, de ha Ványának félrehord az egész élete, miért éppen a pisztolya ne hordana félre. Közben kiderül, hogy minden orosz végre önmaga lehetne, ha máshol lakna… És szíven üt a felismerés, hogy az orosz szerelem beteljesüléséhez nem elég öt ember.

Az előadás szereplői: Görög László, Szabó Győző, Szervét Tibor, Czakó Julianna, Martos Hanga, Molnár Piroska, Csarnóy Zsuzsanna és Bede-Fazekas Szabolcs.

A Thália Színház a Harag György Társulat Csongor és Tünde előadását fogadja be a 10. Színházi Olimpián.

(Via thalia.hu)

További cikkek
Vidnyanszky
A Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést tartott az Eiffel Műhelyházban november 27-én, ahol a résztvevők újraválasztották az eddigi elnököt.
Jan_Fabre_Az_Olumposz_tetejen_900x599
A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 5 – 27.  között rendezi meg a Nemzeti Színház.
Makovecz kultúrtemplom, Csenger (forrás: makovecz.hu)
A Magyar Művészeti Akadémia alapító elnöke, Makovecz Imre építész alkotását, az egykori Adventista Imaház újjászületését ünnepelték Csengeren.