Ellinger Edina - forrás: Budapest Bábszínház
Ellinger Edina - forrás: Budapest Bábszínház

Ellinger Edina: „A Színházi Olimpia keretében régi álmunk valósul meg”

Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója szerint sem csak szakmai szempontból jelent nagy lehetőséget az általuk rendezett Abstract – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál, de a magyar bábművészet ismertségét, nemzetközi elismertségét mindenképpen jól szolgálja egy ilyen nagyszabású rendezvény.

– Mi volt előbb: az olimpiai meghívás vagy a bábfesztivál gondolata?

– Már az igazgatói pályázatomban is megfogalmaztam azt a célt, hogy hiánypótló lenne egy nemzetközi kortárs bábfesztivál Budapesten. 2020-ban vettem át a színház vezetését, de a pandémia utáni helyzet, majd a gazdasági nehézségek miatt úgy tűnt, hogy erről egyelőre le kell mondanunk. Amikor Vidnyánszky Attilától, a Nemzeti Színház igazgatójától, a 10. Színházi Olimpia művészeti vezetőjétől megjött a felkérő levél, hogy van lehetőségünk nemzetközi társulatokat meghívni a Színházi Olimpia keretei között, egyértelmű volt számunkra, hogy a nemzetközi kortárs bábfesztiválunkat szeretnénk megvalósítani és programként ajánlani. Nagy örömünkre ez a tervünk szakmai támogatást kapott. 

– Miért éppen Abstract?

– Be kell vallanom, hogy sokat töprengtünk a fesztivál elnevezésén. Szerettünk volna egy olyan fesztiválnevet, amely rövid, kifejező, magyarul és angolul egyaránt  érthető, értelmezhető, és ami a mi műfajunkra is vonatkoztatható. Az absztrakt kifejezésben benne van a bábos gondolkodás, elvonatkoztatás lehetősége, és a hagyományos formáktól való eltérés is, ami a kortárs művészetre is jellemző. A hangsúly tehát a kortárs művészeten van!

– Egy ilyen fesztivál nyilván azt is jól szolgálja, hogy a gyerekszórakoztatás skatulyájából kiemelkedjék a bábszínház…

– A bábművészet sohasem csak a gyerekeknek szólt, nem köthető korosztályhoz. A Budapest Bábszínház műsorában sem csak gyermekelőadások szerepelnek, vannak ifjúsági és felnőtt produkcióink is. Emellett népszerűek a kísérleti jellegű, összművészeti előadásaink. Az Abstract Fest lehetőséget ad számunkra, hogy a programba a legjobb nemzetközi, felnőtteknek szóló előadásokat tudjuk meghívni. Bízunk abban, hogy a nézőinknek megmutathatjuk, milyen széles skálán mozog ez a műfaj, és még nyitottabbá tudjuk tenni a saját kísérletezéseinkre őket.

– Ezek szerint Vitéz Lászlóval nem találkozunk a májusi Abstract Festen?

– Természetesen szeretjük és tiszteletben tartjuk a bábszínházi hagyományokat, de ez a fesztivál a bábművészet kortárs törekvéseiről szól. A mi meghívottaink között most nem szerepel klasszikus vásári előadás, de szerencsére a Színházi Olimpiának köszönhetően ezen a nyáron lesz még egy Bábszínházi Világtalálkozó is Magyarországon. Abba a programba meghívást kapnak tradicionális bábszínházi alkotók, és megjelennek a régi kedvencek is.

Filip Gabriella interjúja a Nemzeti Magazin X. évfolyamának 5. számában jelent meg.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!