Immaculata / Špela Lešnik

Kassai és szlovén előadások érkeznek Tatabányára a Színházi Olimpián

A tatabányai Jászai Mari Színház, Népház a Kassai Állami Színház és a maribori Szlovén Nemzeti Színház előadásait fogadja be áprilisban a Színházi Olimpia keretében. 

A 10. Színházi Olimpiához csatlakozó budapesti és a vidéki teátrumok egy külföldi és egy határon túli produkciót fogadnak, hogy melyeket, arról maguk döntenek. „Így a Magyarországgal szomszédos országok magyar nyelvű színházi műhelyei is részesei lehetnek az olimpiának, a külföldi társulatok meghívása pedig tartós nemzetközi kapcsolatok kialakulását jelentheti a magyar teátrumok számára” – áll a Színházi Olimpia sajtóközleményében.

Magyarország legnagyobb színházi fesztiválján olyan szakmai óriások rendezéseivel és munkájával találkozhat majd a hazai közönség, mint Theodórosz Terzopulosz, Tadashi Suzuki, Romeo Castellucci, Szlava Polunyin, Heiner Goebbels, Eugenio Barba, Alessandro Serra, Liu Libin vagy Declan Donnellan.

A tatabányai Jászai Mari Színház, Népház két előadásnak ad otthont. A teátrumban a Kassai Állami Színház április 3-án mutatja be Molnár Ferenc Liliomjának adaptációját Martin Čičvák rendezésében, a maribori társulat pedig Livija Pandur Immaculata című rendezését hozza el április 6-án. 

Liliom

A Liliom Molnár Ferenc legismertebb darabja, melyből számos filmes és televíziós feldolgozás került bemutatásra.

A múlt század eleji szentimentális történet, a nagyvárosi prolik életének társadalmi tükrévé válik, amely a bűnözés természetének örökké visszatérő kérdéseit feszegeti. Ebben a tragikomikus történetben több szálon fonódnak össze a város peremén élők szerelmi kétségei, társadalmi, párkapcsolati és pszichológiai kérdéseket felvetve. A történetnek van egy rendhagyó, transzcendentális felhangja is.

Martin Čičvák mai rendezésében a darab egyetemes témái nyílnak meg előttünk. 

További információ és jegyek itt. 

Immaculata

Tomaž Pandur globális látásmódja révén hirdette meg hitvallását, hogy megvalósítsa az igazságot, saját akaratát a hatalomra és az élni akarásra, az élet értelmét minden körülmények között, ahol a csenden túl a képzelet és a szépség rejlik.

Az Immaculata című színházi előadás Tomaž Pandur emlékére született úgy, hogy a darab  fő témáit feldolgozó cikkek is az alkotási folyamat részei. Az előadás középső részében Colm Toíbín regényének színpadi adaptációja jelenik meg.

Az Immaculata „egy képmássá, dogmává, a hit eszközévé leépített nő. Egy nő vallomása, akit kitöröltek a történelemből, mert egy erőszakos vallás megalapozásához használták úgy, hogy egy képpé formálták, amellyel viszont meghamisították Krisztus eredeti tanításait, és a tömegek fölötti zsarnokság eszközévé tették őt.”

További információ és jegyek itt.

További cikkek
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.
A kaposvári Csiky Gergely Színház - fotó: Varga György / MTI
A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseménye, az Országos Színházi Találkozó 2024. június 10. és június 16. között Kaposváron kerül megrendezésre.