Life is a dream / Cheek by Jowl / Javier Naval
Az élet álom. Fotó: Javier Naval

„Kivételes, rendkívül eredeti és meglepő” – Budapestre érkezik Az élet álom című előadás

A Cheek by Jowl társulatának első spanyol nyelvű előadása, Az élet álom nagy sikerű nemzetközi bemutatók után érkezik Budapestre júniusban. A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) által meghívott spanyol-angol koprodukciót két alkalommal láthatja a közönség a Nemzeti Színház színpadán, a Színházi Olimpia keretében.

A Declan Donellan rendező és Nick Ormerod látványtervező, a Cheek by Jowl két alapítója által színpadra állított darab egyike annak a mintegy negyven produkciónak, amit a páros az 1981-ben létrehozott társulatnak alkotott. Az elmúlt negyven évben hat földrész több száz városában tartottak sikeres előadásokat, Donellan pedig életművéért a legmagasabb rangú elismerésekben részesült. 

A társulat első spanyol nyelvű produkciója a spanyol aranykor egyik legnagyobb szerzőjének, Pedro Calderón de la Barcának az 1635-ben megjelent, Az élet álom című drámáját dolgozza fel. 

Az előadás létrehozását éveken át tartó felkészülés előzte meg: Donellan és Ormerod elsőként a társulat munkáját ismertette meg Spanyolországban, majd a profi és amatőr színészek válogatása után kezdődhetett meg a próbafolyamat. A darab a Cheek by Jowl, a CNTC Madrid – Spanyolország legnagyobb klasszikus színháza – és a LAZONA közös produkciója, amelyet a Barbican London és a Scène Nationale d’Albi-Tarn is támogat.

„Meglepetések hullámvasútja… Kényelmetlen, ellentmondásos, zseniális”

– így jellemezte az előadást az ABC, amelynek középpontjában egy láncra vert herceg, egy bosszúszomjas, férfiruhába bújt lány, forradalom, szerelem és gyilkosság áll. Az élet álomban sosem lehetünk biztosak abban, hogy mindez valóság, vagy álom csupán. Calderón eredeti művét a világirodalom egyik legszebb drámájának tartják, azonban jelentőségéhez képest meglehetősen kevésszer dolgozták fel; Donellan színpadra állítása viszont a kritikusok szerint is a legjobbak között van.

„Kivételes, rendkívül eredeti és meglepő… nem emlékszem, hogy láttam volna eredetibb, merészebb és transzgresszívebb – és ilyen jó – színrevitelét Az élet álomnak”

– írja róla az egyik legismertebb spanyol kritikai blog, a Volodia. Ismertetésében egyenesen Calderón munkásságának újragondolását javasolja azok után, hogy látta a Cheek by Jowl társulatának feldolgozását. Külön kiemelik, hogy amellett, hogy az alkotópáros, Donellan és Ormerod egy igazán mai feldolgozást készített a klasszikusból, ezt láthatóan úgy tették, hogy „Calderón eredeti műve nem veszítette el az esszenciáját” – írja a La última bambalina.

A főhős, a láncra vert Segismundo herceg története, aki teljes jogfosztottságában egy álomvilágba menekül, sokféle értelmezésre ad lehetőséget: az El País cikkében dícsérte Donnellan rendezését, mert abban

„az öröm és a finomság intenzív kontrasztban van a tragédia mélységével”, és „úgy változtatják Calderón darabját egy nyüzsgő vaudeville-é, hogy nem csökkentik annak tragikus vetületét sem.”

A Színházi Olimpia – azon belül pedig a MITEM, amely mintegy negyven előadásával az Olimpia gerincét adja – színes felhozatalában tehát egy újabb igazán különleges darabot láthatunk. A nemzetközi színpadokon már nagy sikert aratott Az élet álom című darabot júniusban 2-án és 3-án is bemutatják a Nemzeti Színházban; a spanyol nyelvű, angol és magyar felirattal is követhető előadásokra jegyek már elérhetők ide kattinva.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!