Az ördög próbája - fotó: Bereczky Sándor
Az ördög próbája - fotó: Bereczky Sándor

Marosvásárhelyi és tallinni előadással vesz részt a Színházi Olimpián a Budaörsi Latinovits Színház

A 2023 tavaszán és nyarán megrendezett budapesti Színházi Olimpián egy marosvásárhelyi és egy észt előadásnak ad helyet a Budaörsi Latinovits Színház. 

A 10. Színházi Olimpiához csatlakozó budapesti és a vidéki teátrumok egy külföldi és egy határon túli produkciót fogadnak, hogy melyeket, arról maguk döntenek. „Így a Magyarországgal szomszédos országok magyar nyelvű színházi műhelyei is részesei lehetnek az olimpiának, a külföldi társulatok meghívása pedig tartós nemzetközi kapcsolatok kialakulását jelentheti a magyar teátrumok számára” – áll a Színházi Olimpia sajtóközleményében. Magyarország legnagyobb színházi fesztiválján olyan szakmai óriások rendezéseivel és munkájával találkozhat majd a hazai közönség, mint Theodórosz Terzopulosz, Tadashi Suzuki, Romeo Castellucci, Szlava Polunyin, Heiner Goebbels, Eugenio Barba, Alessandro Serra, Liu Libin vagy Declan Donnellan.

A Budaörsi Latinovits Színház két előadásnak ad otthont. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának sikerelőadását, a Radu Afrim által rendezett Az ördög próbáját két alkalommal, május 4-én és 5-én este láthatja a közönség magyar nyelven. A tallinni Vaba Lava Színház Két garázs című előadása pedig május 11-én este lesz látható. Az Elmārs Seņkovs által rendezett egyfelvonásost, amely „egy őszinte és humoros történet arról, hogy milyen férfinak lenni”, angol nyelven, magyar szinkrontolmácsolással élvezheti majd a közönség. 

Az ördög próbája Marosvásárhelyről

Az ördög próbája című, egyfelvonásos komédia egy Radu Afrim saját ötlete által megrendezett történet, az eredeti előadás szövegének létrehozói pedig maguk a színészek. Az alkotócsapat által írt szövegen és a színészek improvizációin alapuló történet a szocializmus világában gyökerezik és napjaink világába nyúlik. Egy hirtelen meggazdagodott üzletemberről, Ördög Miklós Leventéről szól, aki emlékezetes születésnapi díszelőadást szeretne szervezni kisfiának, kicsi Ricsinek. A szülinapi gálát szereplőválogatás és próbasorozat előzi meg, ennek helyszíne a mára már koszlott-lepattant egykori görcsszentmiklósi kultúrotthon, ahol Ördög Miklós Levente, Ricsi édesapja egykoron gyerekként Ceaușescu születésnapját ünnepelte, amely egybeesett a saját születésnapjával. Mint visszaemlékezéséből megtudjuk, születésnapját traumaként élte meg, hiszen Ceaușescu születésének ünneplése árnyékot vetett az ő nagy napjára, és egy csapással megsemmisítette azt. Ez a traumája az oka annak, hogy Ördög a fiának olyan emlékezetes születésnapi ünnepséget szeretne szervezni, amelyre fia boldogan emlékszik majd vissza felnőttkorában. A 2014-ben bemutatott Az ördög próbája az elmúlt évtized egyik kiemelkedő szakmai és közönségsikere volt, majd a pandémia alatt egy időre elbúcsúzott a közönségtől, ám most, a Színházi Olimpiának köszönhetően két alkalommal is látható lesz a Budaörsi Latinovits Színház színpadán. 

Két garázs Tallinnból

A tallinni Vaba Lava Színház Két garázs című, négyszereplős előadása egy őszinte és humoros történet arról, hogy milyen férfinak lenni. Két észt és két lett férfi posztszovjet garázsukból osztja meg velünk legmélyebb gondolatait, életfilozófiáját, történeteit a boldogság kereséséről. Az előadás során sok fontos kérdésre választ kaphatunk. Például, hogyan készítsünk valami hasznosat üres műanyag palackokból? Hogyan szokjunk le a dohányzásról? Ki gondolkodik gyorsabban – egy észt vagy egy lett? Hogyan nyerjük el egy nő szívét, ha csak egy darab papír van nálunk? Elmārs Seņkovs lett rendező – akit tavaly megválasztottak a Lett Nemzeti Színház művészeti vezetőjének – egy különös garázstérre összpontosít, amely menedéket jelentett mind a homo sovieticusnak, mind a demokratikus köztársaság új polgárának. A Két garázs egyszerre játszódik Észtországban és Lettországban, és olyan fiatal férfiak történetét mutatja be, akik éppen akkor érik el a felnőttkort, amikor országuk elnyeri függetlenségét. Mi van akkor, ha a régi és az új világ is idegennek tűnik? Hogyan lehet összeegyeztetni az ellentétes társadalmi elvárásokat, életcélokat, összeesküvés-elméleteket? Mi van, ha az apától örökölt garázs az egyetlen biztonságos menedék? 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!