„Nem gondoltam, hogy ennyire szeretni fogom” – Ismét hazánkba látogat Slava Polunin

Június 16–18. között öt alkalommal is láthatjuk a nemzetközi kulturális élet ikonikus alakja, a Franciaországban élő Slava Polunin legendás társulatának SnowShow című előadását. Az 1993-ban debütált, világszerte hatalmas sikerrel játszott darab a MITEM meghívására, a Színházi Olimpia keretében érkezik Magyarországra. 

„…egy nap arra ébredtem, hogy olyan előadást akarok létrehozni, amely visszavezet bennünket a gyermeki álmokhoz. Egy előadást, amely a színházba érkező embereket segíti abban, hogy kiszabaduljanak a felnőttlét béklyójából, és újra megleljék magukban azt a kisfiút vagy kislányt, akik valaha voltak… Így hát keresni kezdtem valamit, ami új inspirációt adhat a színházamnak.” 

Így indult a mára legendássá vált előadás története, amelyet már több mint hétezer alkalommal mutatták már be világszerte, mintegy 7 millió néző előtt. Lelkes rajongói országról országra követik Assisai, a sárga bohóc karakterét, aki megformálójának, Slava Poluninnak legalább húsz, a legnagyobb elismerést jelentő díjat hozott el az elmúlt harminc évben.

Az előadás 2019-ben – szintén a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó keretében – már látható volt hazánkban, akkor a Fővárosi Nagycirkusz porondján, most pedig a hatalmas sikerű francia és ausztrál turné után ismét arra készül a társulat, hogy elvarázsolják a budapesti közönséget. 

„A SnowShow önmagában egy kategória” – írja az előadásról a Lugano Arte e Cultura – amely nemzetiségtől, kortól és nemtől függetlenül varázsol el mindenkit, aki csak látja. A műsor „szabad, lírai, ironikus, fantasztikus, szórakoztató és gyengéd, olykor melankolikus hangulatú: egy este, amely hihetetlen élménnyé válik, váratlan és felejthetetlen a közönség számára, aki újra és újra visszatér, hogy lássa, akár egy szertartást vagy mágikus rituálét.”

A SnowShow egy bohócszínház, vagyis klasszikus cirkuszi előadás, melynek érdekessége, hogy ezúttal színházi környezetbe helyezik az alkotók. Így jön létre az az utánozhatatlan atmoszféra, amely – ahogy a januári sydney-i bemutató után írták„még a legcinikusabb szívet is megolvasztja”. 

Fotó: Veronique Vial

A showt 2022 decemberétől január második feléig több alkalommal is láthatta az ausztrál közönség, a színházi szakma pedig itt is a legnagyobb elismeréssel nyilatkozott az előadásról: 

„A Slava’s Snowshow egy szürreális és kissé abszurd színházi élmény, amely ötvözi a hagyományos és a modern bohócjátékot, a pantomim elemeit és a hatalmas kellékeket. Nincs párbeszéd és nincs tiszta történet. Ez olyan, mintha kinyitnánk egy képeskönyvet, és megpróbálnánk az összes képből történetet alkotni. A közönség soraiban sok család volt jelen, a gyerekek pedig teljesen el voltak ragadtatva. Nevettek, ziháltak, ujjongtak – és fergetegesen szórakoztak. …ez egy olyan műsor, amelyet valószínűleg a legjobb egyszerűen élvezni anélkül, hogy túlgondolnánk.”

Slava Polunin Assisai alakjának megalkotásával visszavezette a bohóc karakterét az eredeti jelentéséhez, vagyis a tragikomikus gyökerekhez, és létrehozta azokat a karaktereket, amelyeket naiv, elragadtatott álmodozóknak nevezett. Ezekkel pedig még a legmegátalkodottabb bohóc-ellenesek szívét is meghódítja, és elvezeti a nézőket egy olyan világba, amelyről, ahogy a New York Times kritikusa fogalmazott:

nem gondoltam volna tetszeni fog, főleg nem, hogy ennyire szeretni fogom, amennyire szerettem”.  

A produkció érdekessége, hogy ugyan a keretek megvannak, de mégsem láthatja soha kétszer ugyanazt az előadást a közönség: Slava ugyanis mindig a kezdés előtt mondja meg társulatának, hogy ki melyik szereplő bőrébe fog bújni. Ahogy a 2019-es budapesti előadásokat követő beszélgetésen elmondta, a lényeg, hogy senki ne rutinból lépjen a színpadra, hiszen a bohóc-lét egyik legfontosabb ismérve a folyamatos ötletelés, improvizálás. A SnowShow előadásai előtt éppen ezért nincsenek próbák, és előfordul, hogy pénzfeldobással döntik el az aktuális szereposztást, sőt, előadás közben – a nézői reakciók tükrében – is változtatnak a műsoron.

A világ legnagyobb bohóca, Slava Polunin varázslatos előadását, a SnowShow-t ezúttal a Nemzeti Színház színpadán láthatjuk, június 16. és 18. között öt alkalommal. Az előadásokra már megkezdték a jegyek árusítását.  

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!