Drive Your Plow... Photo: Camilla Adams
Hajtsad ekédet a holtak csontjain át - fotó: Camilla Adams

Simon McBurney rendezésében érkezik Budapestre a Nobel-díjas Olga Tokarczuk öko-thrillere

Valódi nemzetközi koprodukció érkezik Budapestre a MITEM meghívására: a Complicité világhírű vándortársulat Simon McBurney rendezésében mutatja be a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című új darabot a Színházi Olimpia ideje alatt.

A fekete humorú, anarchikus-noir darab Olga Tokarczuk Nobel-díjas írónő azonos című, 2009-ben megjelent regénye alapján készült. Az autoriter struktúrák ellen elszánt támadást intéző mű elemi elutasítást váltott ki a szerző hazájában, Lengyelországban: a jobboldali sajtó egyenesen „ökoterroristának”, hazaárulónak kiáltotta ki Tokarczukot.

Janina története

A Hajtsad ekédet a holtak csontjain át története a tél közepén indul egy eldugott lengyel hegyi falucskában, ahol helyi vadászegyesület tagjai egymás után halnak meg rejtélyes körülmények között. A helybéli különc idős asszony, Janina Duszejko – aki környezetvédő, lelkes csillagjós és William Blake-fordító – gyanús összefüggéseket sejt a háttérben. Jó ideje figyeli a falucska körüli elszigetelt hegyvidéki környezetben élő állatokat, és furcsának találja a viselkedésüket…

Drive Your Plow... Photo: Camilla Adams
Fotó: Camilla Adams

Janina harcos ellenállásba kezd a körülötte tapasztalható igazságtalanságokkal szemben, igyekszik kitörni a társadalom és a nemi szerepek fogságából. Tettei kérdéseket vetnek fel az őt körülvevő férfivilággal és mélyebb emberi szándékainkkal kapcsolatban: mit jelent embernek és mit állatnak lenni, szétválaszthatjuk-e a kettőt? Állatot ölni miért sport, embert ölni miért gyilkosság?

A Complicité adaptációja

Tokarczuk nagy sikerű regényét Simon McBurney színész, író és rendező napjaink egyik legújítóbb, legnyughatatlanabb és legbefolyásosabb színházcsinálója vitte színpadra az általa alapított nemzetközi vándortársulattal. A koprodukcióban a Barbican London, a Belgrade Coventry Theatre és a Bristol Old Vic mellett a Comédie de Genève, a Holland Fesztivál, a Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, a L’Odéon-Théâtre de l’Europe, a The Lowry, az Izlandi Nemzeti Színház, az Oxford Playhouse, a Ruhrfestspiele Recklinghausen és a Theatre Royal Plymouth is részt vesz.

Drive Your Plow... Photo: Camilla Adams
Fotó: Camilla Adams

A darabot – amelynek angliai bemutatója 2022 végén volt – igen nagy sikerrel játszák Nagy-Britannia színházaiban:

Mesteri, határokat elmosó felhívás az aktivizmusra.

– így jellemezték az előadást a bristoli bemutató után: Janina története ugyanis nem is lehetne aktuálisabb. A regény 2009-es megjelenése óta a környezet- és állatvédelem a klímaváltozás miatt egyre nagyobb figyelmet kap, és ezt az öko-thrillernek is nevezett regény színpadi adaptációjában élesen ki is hangsúlyozzák.

Janina történetének szemtanúiként nem egyszerűen közönségként gondolhatunk magunkra, hanem szolidaritást is vállalunk vele. Képzeld el, mekkora erő van ebben!

– hangsúlyozza Amber Massie-Blomfield, a társulat vezetője. A főszereplő narratíváján keresztül egészen különleges látásmódot ismerhetünk meg arról, hogy hol is az ember helye a földkerekségen – írta a Financial Times.

Az angol, német és luxemburgi bemutatók után májusban a magyar közönség is elmerülhet ebben az ironikus, túlvilági elemekkel megtűzdelt krimiben. A Hajtsad ekédet a holtak csontjain át elgondolkodtató mese a világmindenségről, a költészetről, az aktivizmus korlátairól és lehetőségeiről, amelyet két alkalommal is láthat a közönség a Nemzeti Színház színpadán: jegyek már elérhetők ide kattintva.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!